Müslümanların günlük hayatında önemli bir yere sahip olan Ayetel Kürsi, sadece bir dua değil, aynı zamanda korunma ve huzur kaynağıdır.

Hz. Muhammed (s.a.s.)'in tavsiyeleriyle yatmadan önce ve namazlardan sonra okunması öğütlenen Ayetel Kürsi'nin okunuşu, anlamı ve faydaları merak edilen konular arasında yer alıyor.

Peki, bu kutsal ayet nasıl okunur ve hayatımıza nasıl değer katar? İşte Ayetel Kürsi hakkında bilmeniz gereken her şey...

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (8)

Ayetel Kürsi Arapça ve Türkçe Okunuşu

Ayetel Kürsi, Kur'an-ı Kerim'in Bakara Suresi'nin 255. ayetidir. Hem Arapça hem de Türkçe okunuşuyla Müslümanlar için büyük bir önem taşır. İşte o kutsal ayetler:

Genç Gazete Ayetel Kürsi

AYETEL KÜRSİ'NİN OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm

- Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te'huzühu sinetün velâ nevm,

- lehu mâ fissemâvâti ve ma fil'ard, men zellezi yeşfeu indehu illâ bi'iznih,

- ya'lemü mâ beyne eydiyhim vemâ halfehüm,

- velâ yü-hîtûne bi'şey'im min ilmihî illâ bima şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel'ard,

- velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azim.

Kuran

Ayete'l- Kürsi Tecvite uygun okunuşu:

Allâhü lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûm, lâ te’huzühû sinetüv ve lâ nevm, lehû mâ fi’ssemâvâti ve mâ fi’l-ard, men-ze’l-lezî yeşfe’u ‘indehû illâ bi-iznih, ya’lemü mâ beyne eydîhim ve mâ halfehüm, ve lâ yuhîtûne bi-şey’im min‘ılmihî illâ bimâ şâe, vesi’a kürsiyyühü’s-semâvâti ve’l-arda ve lâ yeûdühû hifzuhumâ ve hüve’laliyyü’l-azîm.

5902-kuran-bulbulu-alpcan-celik-inegollulerle-bulustu-bfc172b8-dd0e-48ab-9ab1-781c7a9f0d54

Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez! Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez!

Ayetel Kürsi Türkçe Anlamı


Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

- Allah'tan başka hiçbir İlah yoktur. O, daima yaşayan, daima duran,

- Bütün varlıkları ayakta tutandır. O'nu ne gaflet basar, ne de uyku.

- Göklerdeki ve yerdeki herşey O'nundur. O'nun izni olmadan huzurunda şefaat etmek kimin haddine! Onların önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir.

- Onlar ise, O'nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar.

- O'nun hükümdarlığı, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır. Her ikisini görüp gözetmek,

- Ona bir ağırlık da vermez. O, çok yüce, çok büyüktür.

Türkçe anlamıyla Ayetel Kürsi, Allah'ın varlığını, birliğini ve yüceliğini vurgular. Göklerdeki ve yerdeki her şeyin her an O'nun kontrolünde olduğunu anlatır.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (7)

Ayetel Kürsi'nin Tefsiri ve Anlamı

Ayetel Kürsi, Allah'ın kürsüsünün gökleri ve yeri kapsadığını, O'nun bilgisinin her şeyi kuşattığını ifade eder. Bu ayet, Allah'ın mutlak gücünü ve her şeyin üstünde olduğunu bize hatırlatır.

Hz. Peygamber (s.a.v), Übey b. Kâ‘b’a “Allah’ın kitabından hangi âyet en büyüğüdür” diye sorup “Âyetü’l-kürsî’dir” cevabını alınca onu tebrik etmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 258).

Hırsız kılığına giren Şeytan, yakalandığı Ebû Hüreyre’ye salıvermesi şartıyla şunu şöyle demiştir: “Yatağına yatınca Âyetü’l-kürsî’yi oku, devamlı olarak Allah’tan bir koruyucun olacak ve sabaha kadar sana şeytan yaklaşamayacaktır.”  Ebû Hüreyre, Hz. Peygamber’e (s.a.v) hadiseyi anlatınca onun şeytan olduğunu ve yalancı olmasına rağmen bu konuda doğruyu söylediğini haber vermiştir. 

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (5)

Ayetel Kürsi'nin Faziletleri ve Faydaları

Ayetel Kürsi Korunma ve Huzur Kaynağıdır.

Ayetel Kürsi, okuyanı her türlü kötülükten koruyan ve huzur veren bir dua olarak bilinir. Uykuya dalmadan önce okunması, gece boyunca koruma altında olunmasını sağlar.

Ayetel Kürsi Bereket ve Korumadır.

Ev ve iş yerlerinde okunması bereketi artırır, kötü niyetli kişilerin ve şeytanın zarar vermesini engeller. Aynı zamanda sağlık, bolluk ve huzur getirdiğine inanılır.

Ayetel Kürsi Ruh Sağlığına İyi Gelir.

Anksiyete, depresyon gibi ruhsal sıkıntıları olanlar için Ayetel Kürsi, iç huzuru ve sakinliği sağlama konusunda yardımcı olur.

 Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (4)

Ayetel Kürsi'nin faziletleri ve önemi:


1- Uyumadan önce okunduğu takdirde kişiyi sabaha kadar korur, rahat bir uykuya vesile olur. Hz. Muhammed (s.a.v.) "Yatağına yatınca Ayetel Kürsi'yi oku, devamlı olarak Allah'tan bir koruyucun olacak ve sabaha kadar sana şeytan yaklaşamayacaktır" diye buyurmuştur.

2- Ayetel Kürsi, faydası ve bereketi bol bir duadır. Sahip olunan varlığa, sağlığa, bolluğa, nimete şükür için okunduğunda bereketi arttırır, sağlık ve afiyetin artışına vesile olur.

3- Allah (C.C)'nin en büyük sıfatlarını içeren dua, O'nun isminin anılmasıyla binlerce sevaba vesile olur.

4- Bu duayı sıkça tekrar eden Müslaman, sevap kazanır, cennetlik kullar arasında yerini alır. Günahların affedilmesi sayesinde, Ayetel Kürsi, kabir ve cehennem azabından kurtulmaya vesile olur.

5- Ayetel Kursi, kişiyi şeytanın belalarından korur. Çevresindeki kötü niyetli kişiler dua sahibine zarar veremez.

6- Ayet-el Kürsi'yi okuyanlar gereksiz vesvese, kaygı ve telaştan arınır. Öfkeli ve huzursuz bir ruh haline sahip kişiler bu dua ile psikolojik olarak rahatlar.

7- Aynı şekilde gece huzursuzluğu, sık sık kabus görme, uykudan korkarak uyanma, içsel bunalım, ürkeklik gibi durumlarda da şifa vesilesidir. Hem yetişkinler hem de çocuklar için bu tip korkularda şifa niyetine okunmalıdır.

8- Anksiyete, depresyon, panik atak, depresyon gibi ruhsal sıkıntılarda da Ayetel Kürsi'nin gücü ve önemi oldukça büyüktür. Bu gibi durumlarda Esma-ül Hüsna ile birlikte Ayetel Kürsi'yi sıkça tekrar etmek kişiyi bulunduğu halden kurtararak ferahlamasına vesile olur.

9- Ayetel Kürsi'nin okunduğu evin bereketi eksik olmaz.

10- Bu duanın okunduğu evi melekler gözetir, kötü niyetli kişiler bu haneye giremez. Melekler tarafından gözetilir.

11- Bu dua evin bereketinin artmasını sağlar. Mutfakta duayı zikretmet berekete ve yemeğin şifasını artırır.

12- Ayetel Kürsi yola çıkarken, arabaya binince de okunur. 1,3,7 defa okunabilir. Allah'ın izniyle okuyan kişi, sürücü ve yolcular kaza ve beladan korunur.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (3)

Namazdan Sonra Ayetel Kürsi Okumanın Hükmü

Namazlardan sonra Ayetel Kürsi okumak menduptur. Bu uygulama, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in özellikle öğütlediği bir sünnettir ve müminlere büyük sevaplar kazandırır. Hz. Peygamber (s.a.s.), ‘Âyetü’l-kürsî’nin özellikle yatmadan önce ve namazlardan sonra okunmasını öğütlemiştir

Ayetel Kürsi, Felak Nas duaları ile birlikte okunduğunda nazar, göz değmesi, korku, kuruntu, vesvese, iç huzursuzluğu gibi dertlere şifa olur.

Ayetel Kürsi'yi çocuklara, bebeklere, hastalara, hamile ve lohusalara da okumak çok iyi gelecektir. Bu dualar, sabah evden çıkmadan, geceleri yatmadan, önemli bir işe başlarken, yola çıkarken okunabileceği gibi akla her geldiğinde okunabilir.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (2)

Ayetel Kürsi, sadece bir dua değil, aynı zamanda bir müminin hayatına huzur, güven ve koruma katan kutsal bir emanettir.

Bu ayetin okunuşu, anlamı ve tefsiri, onun sadece bir ayet olmadığını, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu göstermektedir.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (1)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Genç Gazete Ayetel Kürsi (2)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR