Avrupa Birliği, çevresel ve sağlık sorunlarına yol açan mikroplastik içeren ürünlerin kullanımına sınırlama getirerek, çevre ve tüketici sağlığını koruma adına önemli bir adım attı.

Mikroplastik Nedir ve Neden Tehlikeli?

Mikroplastikler, 5 milimetreye kadar olan küçük plastik parçacıklar olarak tanımlanıyor. Biyolojik olarak parçalanamayan bu parçacıklar, doğada binlerce yıl kalabiliyor ve bu durum, ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Günlük yaşantımızda, içme suyundan gıdalara kadar birçok alanda bu tehlikeli partiküllerle karşılaşabiliyoruz.

Refüje çarpan araçta aynı aileden 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı Refüje çarpan araçta aynı aileden 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

AB'nin Mikroplastik Kararı Ne Anlama Geliyor?

2014 yılında Hollanda öncülüğündeki 5 AB ülkesi, mikroplastiklerin yasaklanması için talepte bulundu. Avrupa Kimyasallar Ajansı'nın yaptığı bilimsel araştırmalar, bu yasağın gerekliliğini destekledi ve sonunda AB Komisyonu, 25 Eylül'de bu önemli kararı onayladı.

Hangi Ürünler Rafta Kalmayacak?

Mikroplastik içeren ürünler arasında diş macunları, makyaj malzemeleri, yumuşatıcılar, simli oyuncaklar ve el işi ürünleri bulunuyor. Araştırmalara göre, en çok satılan 10 kozmetik markasından 9'u mikroplastik içeriyor. Ayrıca, duş jelleri ve ciltteki ölü deri hücrelerini temizleyen ürünler de mikroplastik içeren ürünler listesinde yer alıyor.