NASA'nın eski astronotu Anna Lee Fisher ile Kanadalı astronot Julie Payette, Bursa'da Uzay Kaşifleri Derneği (ASE) tarafından düzenlenen "Planetary Congress" (Gezegen Kongresi) kapsamında konuştular.

astronot uzay (4)

Dünya'dan Uzaya Bakış

Anna Lee Fisher'ın Eşsiz Deneyimi

Ünlü astronot Fisher, Dünya'ya uzaydan bakmanın insanların kendini bir ülkeden ziyade daha çok Dünya'ya ait hissettireceğine inanıyor. Fisher, Türkiye'nin uzay çalışmalarında gösterdiği ilerlemeyi takdirle karşıladığını ve kendi astronotlarını uzaya gönderecek olmasını "harika" olarak nitelendirdi.

astronot uzay (2)

"Uzaydaki ilk anne" olmasıyla bilinen Fisher, "Kızım her zaman bunu ona borçlu olduğumu söyler. Ama bu şekilde planlanmamıştı ve sadece tesadüftü. 8,5 aylık hamileydim ve patronum beni arayıp bir misyonda görevlendirileceğimi söyledi. Çok şaşırmıştım, çok zorlu bir yıldı. Cuma günü kızımı kucağıma alıp pazartesi ofisteki rutin toplantıya katıldım. Çünkü bebeğim olmasına rağmen insanların benim sorumluluklarımdan kaçınmayacağımı bilmelerini istedim. Hiç kolay değildi ve çok zorluydu. Aynı anda iki şey yapıyordum, annelik ve uzaya gitmek için hazırlanmak." şeklinde tecrübelerini aktardı.
uzay astronot (6)-1

Kanadalı Astronot Payette'nin Gözlemleri

Julie Payette, Türkiye'yi uzaydan birçok kez gördüğünü ve bu ziyareti sırasında Türkiye'nin uzay yolculuğuna adım atmasının heyecan verici olduğunu belirtti. Ayrıca Payette, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun inşasına katkıda bulunmanın ayrıcalık olduğunu ifade etti.

astronot uzay (1)

Payette, "Hangi dili konuştuğun ya da hangi ülkeden olduğun önemli değil. Ortak bir gezegeni paylaşıyorlar ve bizim işimiz de onu korumak." şeklinde konuştu.

Her iki astronot da, uzayın derinliklerinden bakıldığında ulusal sınırların anlamsızlaştığını ve bizi bir araya getiren şeyin Dünya olduğunu vurguladılar.

uzay astronot (4)-1

Dünyanın Dört Bir Yanında Özgürce Yaşama Yöntemi: Dijital Göçebelik! Dünyanın Dört Bir Yanında Özgürce Yaşama Yöntemi: Dijital Göçebelik!

Editör: AYHAN BAYRAKTAR