Allah kimsenin başına böyle bir kaza vermesin. Allah korusun asansör düşerse zıplamak işe yarar mı? Bize göre bu bilgiden çok asansörün güvenli olup olmadığı, asansörün düzenli bakımlarının yapılıp yapılmadığı gibi konular daha önemli. Ancak çok merak edildiği için bu sorunun cevabını da paylaşalım.

Günlük yaşamın bir parçası olan asansörler, düşünmek bile istemeyeceğimiz bir kaza yaşandığında ne yapmamız gerektiği hakkında birçok efsane barındırır. Peki, asansör düşerken son çare olarak zıplamak gerçekten işe yarar mı?

Asansor Asansör Düşerse (1)

Asansör Düşüşünde Fiziksel Gerçekler

Gerçekçi Bir Senaryo mu?

Asansörlerin düşme ihtimaline karşı birçok güvenlik önlemi vardır. Modern asansör sistemleri, çoklu kablo, fren donanımları ve bazı durumlarda özel yaylı veya yağlı sistemlerle donatılmıştır. Bu sistemlerin hepsi, asansör boşluğunda beklenmedik bir düşüşe karşı güvenlik sağlamak için tasarlanmıştır.

Asansor Asansör Düşerse (2)

Zıplamanın Etkisi

Asansör düşerken yukarı doğru zıplamanın etkisi, düşüş hızınızı önemli ölçüde azaltacak kadar etkili değildir. Saniyede 18 metre hızla düşen bir asansörde yukarı doğru 4-5 metre hızla zıplasanız bile, yere yaklaşık saniyede 13-14 metre hızla çakılacaksınız.

İster saniyede 18 metre, isterse 13 metre hızla yere düşün, sonuç fark etmez. Sizi yerden kazımak zorunda kalabilirler. Şakası bile çok kötü farkındayız. Allah korusun diyelim!

Asansor Asansör Düşerse (3)

Asansör Güvenlik Sistemleri

Asansörlerdeki güvenlik sistemleri, olası bir düşüşü önlemek için tasarlanmıştır. Tek bir kablo yerine, asansörü taşıyabilecek güçte birden fazla kablo bulunur. Ayrıca, kabloların işlevini yitirmesi durumunda devreye girecek alternatif fren mekanizmaları vardır.

Asansor Asansör Düşerse (5)Bu bilgiler ışığında, asansörde yaşanabilecek bir düşüş durumunda panik yapmak yerine güvenlik protokollerine güvenmek ve sakin kalmak önemlidir. Unutmayın, bu tür durumlar son derece nadirdir ve asansör sistemleri, güvenliğinizi sağlamak için dikkatle tasarlanmıştır.

Acaba böyle durumda depremde tavsiye edildiği gibi ama tersine, sırtını zemine verip cenin vaziyeti almak riski biraz da olsa azaltır mı? İnanın hiç bir fikrimiz yok...

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar