Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi

​Milliyet'in haberine göre, Son zamanlarda araç piyasasından yaşanan değişiklikler vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Peki önümüzdeki süreçte fiyatlar daha da artar mı? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel piyasadaki son durumu anlattı.

Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Pek çok sebebe bağlı olarak global enflasyon ile birlikte sürekli yükselen üretim maliyetleri sebebiyle sıfır araçlar 2023 yılı ilk ayında ortalama %4, %5 oranında zamlandı.

'FİYATI 1 YILDA YÜZDE 70 ARTTI'

Fiyat artışlarındaki oranları anlamak için daha geniş zaman dilimine bakmak gerekirse Mart 2022 ile Mart 2023 arasında geçen 1 senede sıfır otomobillerde %70'e varan artışlar yaşadığını görmekteyiz.

'MAYISTA FİYAT ARTIŞI ÖNGÖRMEKTEYİZ'

Mayıs ayı süresince de %2, %3 oranında fiyat artışları öngörmekteyiz. Vatandaşlarımızın otomobili en cazip yatırım araçlarından biri olarak görmesi yoğun talebin başlıca sebebi.

Diğer yandan sıfır araçtaki arz sıkıntısı talebin önemli ölçüde ikinci el otomobile kaymasına sebep oluyor. Talebin bu kadar yoğun olduğu bir pazar ortamında fiyat yükselişleri de haliyle kaçınılmaz oluyor.

İŞTE İKİNCİ ELDE FİYATLARIN DAHA YÜKSEK OLMASININ SEBEBİ

İkinci el otomobil fiyatları sıfır otomobil fiyatlarından direkt etkileniyor. Bununla beraber sıfır otomobilin olmaması, ikinci el otomobilleri rakamsal olarak daha kıymetli hale getiriyor.

Yani piyasada bulunamayan ürünün limitli şekilde var olanlarına kıymetinden daha yüksek fiyatlar talep ediliyor. Kamuoyunda sıkça dile getirilen "ikinci el araç fiyatları, sıfır araç fiyatlarını geçti" gündeminin ana sebebi sıfır otomobil olmamasıdır.

İKİNCİ ELDE FİYAT ARTIŞI BEKLENİYOR MU?

Talebin bu kadar yoğun olduğu, dönemde şartlar değişmedikçe önümüzdeki 3 aylık süreç için %15 civarında fiyat artışlarından söz edebiliriz.

'KREDİLER YÜZDE 2 SEVİYESİNDEN BAŞLIYOR'

Krediye talep yüksek olsa da finansmana erişimde zorluklar yaşandığını görmekteyiz. Kredi oranları kamu bankalarımızda daha düşük olsa da özel bankalarda %2 seviyesinden başlıyor.

Kişinin kredibilitesine göre 4, - 4,5 seviyesini bulabiliyor. Araç için kullanılan kredi miktarına göre de maksimum 48 ay vade de kredi kullanılabiliyor. Diğer yandan Elektrikli otomobiller için taşıt kredilerinde güncellemeye gidildi.

Kasko değeri 900.000 TL ye kadar olan elektrikli araçlar için kasko değerinin %70'ine kadar 48 ay vade, 900.000 ila 1.8 Milyon olan elektrikli araçlar için kasko değerinin %50'sine kadar 36 ay vade kredi kullanılabilecek.

1,8 milyon ile 2.2 milyon lira arasındaki araçlarda %30 kredi, 24 ay vade, 2.2 milyon ile 2.8 milyon lira arası elektrikli araçlarda da %20 kredi,

12 ay vade kullanılabilecek. Bu konuda en önemli karar ise yerli otomobilimiz TOGG için açıklandı. TOGG talihlileri için 0.99 gibi oldukça cazip oranda kredi imkanı sunulacak.

'ELEKTRİKLİ OTOMOBİL VE TOGG'A TALEP ARTACAK'

Alınan bu kararlar ile birlikte önümüzdeki süreçte gerek elektrikli otomobil pazarında gerekse TOGG özelinde talebin artacağını düşünüyoruz."