Trafik güvenliği için hayati öneme sahip olan alkol testleri, sadece bir nefesle gerçekleştirilen karmaşık bir bilimsel işlemi içerir. Bu haberimizde, alkol testlerinin nasıl çalıştığına ve alkolün trafikte neden bu kadar zararlı olduğuna dair bilgiler sunuyoruz.

Genç Gazete Alkol İnsanı Nasıl Sarhoş Ediyor (5)

Alkol Testlerinin Arkasındaki Bilim

Nefesteki Alkolün Kaynağı

Yaygın bir yanılgıya göre, ağız kokusunu gidermek için şeker veya sakız çiğnemek, alkol testlerini etkisiz kılar. Ancak bu, doğru değildir.

Alkol aldığımızda, sarımsak, soğan benzeri keskin kokulu yiyecekleri yediğimizde nefesimiz kokar. İstediğimiz kadar ağzımızı temizleyelim, dişlerimizi fırçalayalım, naneli şeker yiyelim veya tatlı sakız çiğneyelim, fark etmez. Ağzımızdaki  kokuyu tam olarak gideremeyiz.
Genç Gazete Alkol İnsanı Nasıl Sarhoş Ediyor (4)

Çünkü;

Alkol ve bazı kokulu yiyeceklerin tüketilmesiyle oluşan kokular, sadece ağzımızda değil, aynı zamanda mideden kanımıza ve oradan da akciğerlerimize geçen moleküllerden kaynaklanır. Bu moleküller, nefesle birlikte dışarı verildiğinde, trafik denetimlerinde kullanılan alkol test cihazları tarafından tespit edilebilir.

Sadece ağza veya boğaza bulaşan alkol, ağızda dişlerin arasında kalan yiyecekler kokuya sebep olmaz. Onlar ağzın yıkanması ile giderilebilir. Bu kokular sadece mideden de gelmez. Yiyecek gitmediği zamanlarda yemek borusunun ağzı hep kapalıdır. Asıl kokunun sebebi şudur: tüm  alkol ve kokulu yiyeceklerin molekülleri midedeki hazım sırasında kana da karışır. Böylece akciğerlere ulaşırlar.
Nefes alıp verdiğimizde de nefesle beraber çevreye kokusu yayılır.

Genç Gazete Alkol İnsanı Nasıl Sarhoş Ediyor (3)

Alkol Testlerindeki Hesaplama Yöntemi

Alkol testlerinde, nefesteki dolayısıyla kandaki alkol miktarı ölçülür. Cihaza üflemeyle dışarı verilen havanın 2.000 santimetreküpü kanda bulunan alkol miktarını gösterir.
Bu oran, alınan alkol miktarının kişinin ağırlığına bölünmesi ve erkeklerde 0.7, kadınlarda ise 0.6 katsayısının çarpılması ile hesaplanabilir.
 

Alkol Içki Şarap Bağımlılık (5)

Alkol testlerinde kullanılan hesaplama yöntemi, kişinin ağırlığı ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Erkeklerde ve kadınlarda alkolün kana karışma oranları ve etkileri farklılık gösterdiği için, hesaplama katsayıları da bu farklılıkları yansıtır. Bu, alkolün etkilerinin cinsiyete göre değişken olabileceğini gösterir.

Alkolün yüzde 20'si midede, yüzde 80'i ince bağırsaklarda kana karışır. Aynı vücut ölçüleri ve yağ oranlarına sahip bir kadın ve erkek üzerinde yapılan deneylerde, kadınlarda alkolün midede daha az parçalanarak kana karışım oranının yüzde 30 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple kadınlar daha çabuk sarhoş olur ve kadının sarhoşluğu daha uzun sürer.
Genç Gazete Alkol Testi Trafikte Alkol Içki Sarhoşluk (1)

Alkolün Trafikteki Etkileri

Bir kadeh rakı veya iki bardak şarap, kanda 40 gram alkol bulunmasına yol açar. Böyle bir doz 75 kilo ağırlığındaki erkekte 40((75XO,7)=0.76 gr/litre sonucunu verir. Bu sonuç trafikteki yasal limiti aşar.

Bu miktarda alkolü 60 kilo ağırlığındaki bir kadın aldığında trafikte suçlu olur. Çünkü ölçüm yapıldığında kanında 40( (60x0,6)= 1.1 gr/litre alkol çıkacaktır.

Genç Gazete Alkol Testi Trafikte Alkol Içki Sarhoşluk (3)

Alkol, insanların reflekslerini yavaşlatır ve sürücü bilincini olumsuz etkiler. Bir litre kandaki alkol oranı 0,5 gramı geçtiğinde, bu etkiler daha belirgin hale gelir ve ciddi trafik kazalarına yol açabilir. Özellikle, yasal sınırları aşan alkol seviyeleri, trafik güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atar.

Özetle, alkol testleri sadece bir nefesle gerçekleştirilen bir işlem olmakla kalmaz, aynı zamanda karmaşık bilimsel prensiplere dayanır. Alkolün trafikteki etkilerini anlamak ve bu konuda farkındalık yaratmak, trafik güvenliğini artırmada önemli bir adımdır.

Genç Gazete Alkol Testi Trafikte Alkol Içki Sarhoşluk (2)

Konunun Dini Yönü

İnsana ve topluma zararlı olan tüm içecek ve kötü yiyecekleri yasaklayan dinimiz alkolü de özellikle aklı ve iradeyi giderici zararları olduğu için yasaklamıştır. Hz. Muhammed (s.a.v) buyurur ki; " Alkol tüm kötülüklerin anasıdır." Sarhoş olmayacak akdar alkol tükettiğini iddia edenlere gelince  Hz. Muhammed (s.a.v) buyurmuştur ki: " Sarhoşluk veren herşey haramdır. Çoğu haram olan şeyin azı da haramdır."

Mart ayının en çok satılan sıfır otomobilleri! Mart ayının en çok satılan sıfır otomobilleri!

Hazırlayan: Ayhan Talha BAYRAKTAR

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK