Bosnalılar, onu sevgi ve özlemle anıyor.

Efsane Bir Hayat Hikayesi

aliya (4)
Bir Liderin Doğuşu: 1925'te Bosanski Samac kentinde doğan İzetbegoviç, 3 yaşında Saraybosna'ya taşındı. Genç yaşlarda ayrımcılığa karşı durdu ve halkının hakları için mücadele eden bir lider haline geldi.


  
Zorlu Yıllar:

İzetbegoviç, Müslüman Boşnakların hakları için savaşırken, faşist Ustaşa rejiminin ve Çetnik hareketinin zulmüne tanık oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Bosna Hersek, büyük bir karmaşa içindeydi.
  
"Genç Müslümanlar" Hareketi:

İzetbegoviç, ülkedeki Müslümanların dini ve milli bilincini uyandırmak için "Genç Müslümanlar" hareketinin önde gelen isimlerinden biri oldu.

aliya (5)

Zorluklar ve Tutuklamalar

Zamanın İhtişamını Yansıtan En İyi Barok Mimari Örnekleri! Zamanın İhtişamını Yansıtan En İyi Barok Mimari Örnekleri!


Tutuklamalar ve Hapis: İzetbegoviç, 1946'da "Genç Müslümanlar" hareketine katıldığı için 21 yaşında tutuklandı ve 3 yıl hapse mahkum edildi. 1983'te ise "İslam Deklarasyonu" nedeniyle 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yazdığı Eserler: Cezaevinde geçirdiği dönemlerde yazmaya devam eden İzetbegoviç, önemli eserlere imza attı.

aliya (1)

Yugoslavya'nın Dağılması ve Bosna Savaşı


Bağımsızlık Yolunda: 1990'ların başında Yugoslavya'nın dağılma süreci başladığında, Bosna Hersek'te bağımsızlık talepleri yükseldi.


  
Bosna'da Kanlı Savaş: İzetbegoviç'in liderliğinde, bağımsızlık yanlıları hem Sırplar hem de Hırvatlarla mücadele ederek bağımsızlıklarını savundular.

Dayton Barış Antlaşması:1995'te savaş sona erdi. İzetbegoviç, Dayton Antlaşması hakkında "Bu adil bir barış değil ancak savaşın sürmesinden daha iyidir." ifadelerini kullandı.

aliya (3)

Bosna Hersek'in İlk Cumhurbaşkanı


Liderlik Yılları: İzetbegoviç, bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı oldu. Halkı için uluslararası arenada mücadele ederek, onlara bağımsız bir devlet bıraktı.


  
Vefatı: 19 Ekim 2003'te başkent Saraybosna'da vefat eden İzetbegoviç'in cenazesine, dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce kişi katıldı.


Aliya İzetbegoviç, Bosna Hersek'in tarihinde önemli bir yere sahip. Onun mücadelesi, liderliği ve vizyonu, halkı için bağımsız ve egemen bir devletin temellerini atmıştır. Vefatının 20. yılında onu sevgi ve özlemle anıyoruz.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR