Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Alinur Aktaş, mevcut yönetimin son 17 aydır “algı belediyeciliği” yürüttüğünü belirterek sert eleştirilerde bulundu. Aktaş, kendi dönemlerinde neredeyse tamamlanan projelerin küçük dokunuşlarla açıldığını ve özellikle Çınarcık Barajı su isale hattı projesinin, karşı çıkanlar tarafından şimdi bir vizyon projesi gibi sunulduğunu ifade etti.
Aktaş, yaptığı açıklamada, “Kıymetli Bursalı hemşehrilerim, Şehrimizde son 17 aydır yaşanan algı belediyeciliği çalışmalarını sizin gibi ben de yakından izliyorum. Dönemimizde neredeyse tamamlanan projelere son dokunuşu yapıp, kurdelelerin kesilmesi, yaptığımız hizmetlerin tabelasını değiştirerek sanki yeniden yapılmışçasına hava estirilmesi gibi... Bu uygulamaların bir benzerine bugünlerde de şahit oluyoruz” dedi.

Çınarcık Suyu Projesindeki Vizyon Tartışması
Bursa’nın gelecekteki su ihtiyacını iklim değişikliğini de göz önünde bulundurarak öngördüklerini ve bu doğrultuda Çınarcık Barajı’nın suyunu şehre getirme projesini hayata geçirdiklerini belirten Aktaş, projenin geçmişine dair detayları paylaştı. Aktaş, “Yaptığımız çalışmalarda bizim için asıl önemli kaynağın Çınarcık Barajı'nın suyunu Bursa'ya taşıyacak isale hatlarının, depo ve arıtma tesislerinin yapımıydı ve takribi 150 milyon euro'luk bir projeydi” ifadelerini kullandı. DSİ’nin başlangıçta projeyi öncelikli görmediğini, ancak kendi çabalarıyla projeyi hazırlatıp onaylattıklarını, uluslararası bankalardan uygun koşullu kredi bulduklarını ve 2023 yılında ihaleleri tamamladıklarını söyledi. Aktaş, “Kayıtlara bakılacak olursa, 2025 yılı Eylül ayında bitireceğimizi de bizzat kendim duyurdum” diye ekledi.
Mevcut yönetimin göreve gelir gelmez projeyi eleştirdiğini ve durdurduğunu hatırlatan Aktaş, şu suçlamalarda bulundu: “Hepimizin malumu, 31 Mart seçimlerinden sonra bir görev değişimi oldu. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı göreve gelir gelmez, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni dövizle borçlandırdılar diyerek Çınarcık Barajı isale hattı projesini durdurmuştu. Basına ve kamuoyuna, bizim dönemimizde projesi ve ihalesi tamamlanan bu projeyi şikayet etmiş, projenin DSI tarafından yapılması gerektiğini de söylemişti. Hatta, bizim dönemimizde 2022 yılı içerisinde projenin kredisine mecliste CHP grubu hayır oyu vermişti.”
Aktaş, eleştirilerini şu sözlerle tamamladı: “Bizi her fırsatta dövizle borçlandırma ile ilgili eleştiren, projeyi durduran DSI'nin sorumluluğunda olduğunu savunup, bizi halka şikayet edenler, şimdi bizim göreve geldiğimiz günden itibaren ortaya koyduğumuz vizyonu kendi vizyonlarıymış gibi Bursalı hemşehrilerimize sunmaya ve buradan bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Göreve geldiği günden itibaren, Çınarcık Barajı projesi dahil olmak üzere, dönemimizde projeleri ve büyük bölümü tamamlanmış birçok eserin kurdelasını kesen ve bunları kendi projesiymiş gibi kamuoyuna lanse edenleri hemşehrilerimizin takdirine bırakıyorum.”





