Ağrı olayı, ince sinir sistemimizle, beyin, kas sistemimiz ve dolaşım sistemimizle doğrudan ilgilidir. Ancak bu iletişimin sırları tam olarak çözülebilmiş değildir.

Ağrı bedenimizin dilidir aslında. Ağrıyan yerimiz bize bi şey söylemeye çalışıyor. Ağrı, doktorun da hastalığı teşhis etmesine yardım eder. demek ki ağrı beden için iyi bir şey aslında. Kişi ağrımayan hastalıktan daha çok korkmalı. Örneğin ağrı yapmadan sinsice ilerleyen kanser gibi...

Ağrı Agrımak Hasta Doktor (5)

Ağrı Türleri ve İlginç Gerçekler

Klasik Ağrılar: Vücudun Sinyali

Parmağımıza inen bir çekiç darbesi sonucu duyulan ağrı, klasik bir örnektir.

İç Kaynaklı Ağrılar: Romatizma ve Migren Gibi

Vücudun içinden kaynaklanan ağrılar, romatizma, migren gibi hastalıklarda kendini gösterir.

Ağrı Agrımak Hasta Doktor (1)

Tuhaf ve Mantıkdışı Ağrılar

Tuhaf ve mantıkdışı görülen ağrılar, olaydan uzun süre sonra ortaya çıkabilir. Örneğin, bir kolun kesilmesinden yıllar sonra olmayan kolda ağrı hissedilebilir.

Ruhsal Ağrılar: Gerçek Olmayan Ağrılar

Gerçek olmayan hayali ağrılar, kişinin ruh haliyle ilgilidir ve yüzde 30'u etkisiz maddelerle tedavi edilebilir.

Ağrı Agrımak Hasta Doktor (4)

Baş Ağrıları: Kas Ağrılarının Etkisi

Baş ağrılarının yüzde 90'ı kas ağrılarından kaynaklanır. Hatalı duruş ve hareketlerin baş ağrısına etkisi inceleniyor.
Ağır bir el çantası ya da omuz çantası taşımak, telefonu çenenin altına sıkıştırarak konuşmak, başın öne eğik olduğu konumda sürekli daktilo yazmak ve okumak gibi
hareketlerin boyun ve baş kaslarını etkilemesi, baş ağrılarının en yaygın nedenlerini oluşturmaktadır.

Ağrı Agrımak Hasta Doktor (3)Ağrının Tedavi Yöntemleri

Sıcak suyla dağlama gibi eski yöntemlerden modern ilaçlara, ağrı tedavileri çeşitleniyor. Uyumak, dinlenmek, yürümek, yatmak gibi davranışlar da rahatsızlığın durumuna göre ağrıyı kesebilir. Morfin ve aspirin gibi ilaçlar ağrının kontrolünde büyük rol oynar. Şok hali, ani gelişmeler, gerilim durumunda ağrı kesilebilir. Çünkü beyin o anda daha önemli bir gelişmeye odaklanmıştır.

Araştırmalar gösteriyorki; ağrının, oluşum ve engelleme mekanizması omurilikte değil, beyinde bulunuyor. Beyin ağrı sinyallerini alıyor ve bizi uyarıyor.

Ağrı Agrımak Hasta Doktor (2)

Ağrı üzerinde en etkili iki ilaç, haşhaştan elde edilen morfin ile söğüt kabuğundan elde edilen aspirindir. Bu maddeler ağrılı duyuyu uyarmak yerine, ağrının hissedilmesini engeller.

Ağrı, insanları derinden etkiler ve hayvanlarda nadiren görülür. Bu karmaşık fenomenin doğası hala daha tam olarak anlaşılamamış olsa da, ağrının nasıl kontrol edildiğine dair yeni bulgular sürekli olarak araştırılmaktadır.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı? İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı?

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK