AFAD Başkanlığı’nda yapılan toplantıda, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası ve çevresinde son günlerde artan sismik hareketlilik ve olası riskler masaya yatırıldı. 7 Şubat 2025 itibarıyla bölgede 3’ten büyük 761 deprem meydana gelirken, en büyüğünün 5.2 büyüklüğünde olduğu bildirildi.

Olası Volkanik Hareketlilik ve Riskler Değerlendirildi

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığında yapılan toplantıya AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün yanı sıra uzman bilim insanları katıldı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, depremlerin Santorini Adası’nın 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaştığı ve derinliklerinin 5 ile 25 kilometre arasında değiştiği ifade edildi. Bölgede en son 1950 yılında bir volkanik patlama meydana geldiği, 1956 yılında ise 7.5 büyüklüğünde bir depremin Yamurgi (Amorgos) fayı üzerinde yaşandığı hatırlatıldı.

Bilim insanları, bölgedeki sismik aktivitenin volkanik bir hareketliliğe dönüşme olasılığının düşük olduğunu belirtti. Ancak, volkanik patlama yaşanması durumunda, küllerin rüzgarla taşınması veya olası bir depremin tsunami oluşturabileceği ihtimaline dikkat çekildi.

Tsunami İçin Mobil Siren Sistemi Sevk Edildi!

AFAD, İzmir, Aydın ve Muğla kıyılarında olası bir tsunamiye karşı mobil siren sistemleri yerleştirdi. Ayrıca, vatandaşları bilgilendirmek için acil durum SMS bildirim sisteminin aktif hale getirildiği belirtildi.

Önlemler kapsamında;
İzmir, Aydın ve Muğla valiliklerine acil durum ekipleri yönlendirildi.
Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun'dan AFAD ekipleri destek için görevlendirildi.
Kandilli Rasathanesi’nin Tsunami Uyarı Sistemi, AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) ile entegre edildi.

Prof. Dr. Bilal Kemikli: “İstiklal Marşı’ndaki Kodlar Geleceği Şekillendiriyor” Prof. Dr. Bilal Kemikli: “İstiklal Marşı’ndaki Kodlar Geleceği Şekillendiriyor”

Bilim İnsanları Bölgede Bilgilendirme Toplantıları Yapacak

10 Şubat’tan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Danışma Kurulu üyeleri, Muğla, Aydın ve İzmir’de bilgilendirme toplantıları düzenleyecek.

Yunanistan’daki bilim insanları ve üniversitelerle iş birliği içinde yürütülen çalışmalarda, bölgedeki sismik hareketlilik, olası volkanik patlamalar ve tsunami riskleri AFAD koordinasyonunda takip ediliyor.

Yetkililer, vatandaşların resmi kurumlardan gelen duyurulara dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, gelişmelerin yakından izlenmeye devam edileceğini vurguladı.

Kaynak: DHA