Ankara'da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinesinde gerçekleşen "Asrın Afetinin 1. Yılında Afet İletişimi Sempozyumu"nda, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin 1. Yılında AFAD Başkanı Okay Memiş Açıklamalarda Bulundu

Asrın Felaketi ve Yıkıcı Enerji: Başkan Memiş, açıklamalarında ilk depremin Hiroşima'ya atılan atom bombasından 2 bin kat daha yıkıcı enerji açığa çıkardığını belirtti. 300 kilometreden fazla kırılan fay hatları, 400 kilometre uzaktaki binaları yerle bir ederek, 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 929 köy ve mahalleyi etkiledi. Felaketin ağır kış ve dondurucu soğukla birleştiğini vurgulayan Başkan Memiş, bölgede 14 milyon kişiyi etkileyen felaketin sonucunda 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini ve 107 binden fazla vatandaşın yaralandığını ifade etti.

"Asrın Felaketi: Kahramanmaraş Depremlerinin 1. Yılında AFAD Başkanı Memiş'ten Açıklamalar"

Müdahale ve Arama-Kurtarma Çalışmaları: Başkan Memiş, devletin uluslararası güçlerle işbirliği yaparak toplam 35 bin arama-kurtarma ekibini ilk saatlerden itibaren deprem bölgesine sevk ettiğini belirtti. Ancak, gecikme olmadığı halde yıkımın büyüklüğü nedeniyle yetişilemediğini ve sayının yeterli olmadığını dile getirdi. Memiş, bu deneyimden çıkardıkları dersin afetle mücadelede risk azaltma olduğunu ve Arama-Kurtarmada 100 Bin Projesi'ni başlattıklarını açıkladı. Proje kapsamında kamu kurumları, jandarma, polis ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli personellere arama-kurtarma eğitimi verilerek en az 100 bin kişinin bir yıl içinde eğitilmesi hedefleniyor.

"Deprem Sonrası Eğitim Hamlesi: AFAD Başkanı Memiş'ten Arama-Kurtarma Projesi Detayları"

Yardım ve İnsani Hizmetler: Başkan Memiş, devletin üç ay içinde kendi üretimi ve dünya çapında topladıkları 1 milyon çadırı bölgeye ulaştırdıklarını belirtti. İlk haftalarda çadır ihtiyacının yüksek olduğunu ancak daha sonra bu ihtiyacın karşılandığını ifade etti. Bölgeye 20 milyon gıda kolisinin sevk edildiğini, 4 milyon öğün sıcak yemeğin afetzedelere ulaştırıldığını ve 3,5 milyondan fazla vatandaşın bölgeden tahliye edildiğini açıkladı.

Başkan Memiş, açıklamalarını afetle mücadelede alınan derslerin önemine vurgu yaparak, bu tür olaylara karşı daha etkin ve hızlı mücadele yöntemlerinin benimseneceğini sözlerine ekledi.

Editör: İHSAN KURAN