Kediler nasıl hep dört ayak üzerine düşerler? Kediler nasıl hep dört ayak üzerine düşerler?

Josef Stalin liderliğindeki Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından 79 yıl önce ana vatanlarından sürülen Ahıska Türklerinin hikayesi, tarih sayfalarında kara bir leke olarak yer alıyor.

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (1)

Acılar ve hasret bugün bile tazeliğini korurken, bu trajedi, insanlık tarihinin en acı verici olaylarından biri olarak kayıtlara geçmiş durumda.

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (5)

Ahıska Türklerinin Hüzünlü Hikayesi

Tarih Nasıl Değişti?

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (1)-1

1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından Ahıska, Rusya'ya bırakıldı ve sonrasında Sovyetler Birliği'ne bağlandı. Bu dönem, Ahıska Türkleri için acıların başlangıcı oldu. Sovyet rejimi altında Türk ve Müslüman topluluklar üzerindeki baskılar artarken, Stalin döneminde bu baskılar doruğa ulaştı.

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (10)

Sürgünün Kan Donduran Detayları

Stalin, 2. Dünya Savaşı'nda Rus ordusunda savaşan Ahıska Türkleri için sürgün kararı imzaladı. "Ölüm katarı" olarak adlandırılan hayvan vagonlarıyla, 200'den fazla köy ve kasabadan 86 bin Ahıska Türkü, Orta Asya'ya sürgün edildi. Yaklaşık 17 bin kişi yolculuk sırasında hayatını kaybetti.

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (9)

“Takvimler 14 Kasım 1944'ü gösteriyordu. Bir kış gecesinde, Ahıska Türkleri hayvan vagonlarına konularak yokluğa sürüldü. Bilinmezliğe giden o yolculukta binlerce Ahıska Türkü hayatını kaybetti.” - Rüstem Musaoğulları, İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (8)

Sovyet Yalanları ve Gerçekler

Stalin yönetimi, sürgünün gerekçesini "Nazilerle iş birliği" olarak gösterse de, Sovyetlerin dağılmasıyla bu iddianın asılsız olduğu ve gerçek amacın Karadeniz çevresini Türklerden temizlemek olduğu ortaya çıktı.

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (6)

“Zulmü yaşayan annelerimizden biri olan, 4 yaşındayken ailesiyle sürgüne gönderilen 83 yaşındaki Simizar Mehmetoğlu, ‘Trenle gittik. Bir ay trenle götürdüler. Trende kim bir şey derse onu suya atıyorlardı. Su ve yemek yok. Aç ve sahipsiz trende bir ay gezdik. Çok zorluk gördük.’ diye anlatıyor.”

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (4)

Anma Programı ve Gelecek Planları

Musaoğulları, zulmün 79. yıldönümü nedeniyle İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bir anma programı düzenleneceğini duyurdu. 19 Kasım Pazar günü, 5. Mevsim Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek program, sürgünle ilgili çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (3)

Stalin döneminin acıları, Ahıska Türklerinin hafızalarında ve yüreklerinde yaşamaya devam ediyor. Geçen onlarca yıl, yaşanan acıları hafifletmeye yetmedi.

Tarihin bu kara sayfası, gelecek nesillere aktarılacak ve unutulmayacak

AHİSKA SURGUN TURKLER SSCB (2)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR