6 Şubat depremlerinin birinci yılı: Kayıplarla ilgili neler biliniyor, aileler yakınlarını nasıl anıyor? 6 şubat tarihinde Türkiye'de 11 il deprem felaketi ile karşı karşıya kaldı. 6 Şubat gecesi saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi 7.7 büyüklüğünde deprem ile sarsıldı. Bu deprem toplam 11 ili etkiledi. Bu acı günde 53 bin 537 kişi canından oldu. Depremin 1.yıl dönümünde acılar hale taze ve depremde yaşamını yitirenler anılıyor. 
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Depremde 53 bin 537 kişi canından oldu, 107 bin kişi yaralandı.

Yurdun Dört Bir Yanında Depremzedeler Anıldı

6 Şubat depreminden sonra Bursa'da yeni hayat


Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki evleri yıkıldığı için Bursa'ya göç eden Ergen ailesi, ilk başta minibüste başladıkları gözleme ve çi börek işini dükkan açarak büyüttüler.
Osman ve Zeynep Ergen ile 3 çocuğu, geçen yıl 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan evlerini terk etmek zorunda kalarak bir süre akrabalarının yanında barındıktan sonra nisan ayında Bursa'ya geldi. Osmangazi ilçesinde kiraladıkları evde yaşayan aile üyelerinden baba Osman Ergen, emekli olmadan önce yaptığı inşaat ustalığına dönmek istedi ancak sağlığı elvermediği için başka işleri araştırdı. El ele veren çift, eski bir minibüs satın alarak gözleme, çi börek, çay ve kahve yapıp satmaya başladı. Yıldırım ilçesi Millet Mahallesi'nde yaklaşık 10 metrekare dükkan kiralayarak börekçiliği sürdüren çiftin çocukları da farklı işlerde çalışıyor.

Türkiye’nin yerli ve milli teknolojileri Malezya DSA-2024 Fuarı’nda Türkiye’nin yerli ve milli teknolojileri Malezya DSA-2024 Fuarı’nda


49 yaşındaki Zeynep Ergen, daha önce hiç çalışmadığını, depremle hayatlarının kökten değişime uğradığını söyledi. Malatya'da yazları bahçede kendi ihtiyaçları için ekip biçmekle uğraştıklarını, kurslara katıldıklarını belirten Zeynep Ergen, “Bursa’ya taşınmak benim için çok zordu. Daha önce hiç çıkmadığım memleketimi, ailemi, komşularımı orada bıraktım. Buraya geldiğimde insanlar, evler yabancıydı. Bize her şey yabancıydı. Mecbur kaldık. Kimse kendi yurdundan gelmek istemez” şeklinde konuştu.
“Bu yaştan sonra ev hanımlığından iş hayatına geçiş yaptık”


Memleketini çok özlediğini, anıları aklına geldiğinde duygulandığını söyleyen Zeynep Ergen, “Tabi ki süreç bizim için de kolay olmadı. Depremden sonra kızımın arkadaşları bize yardımcı olmuşlardı. Onlar sayesinde burada ev tuttuk. Yoksa tutamazdık. Orada zaten eşyalarımız yoktu. Evimiz depremde yıkıldı, eşyalarımızı getiremedik. Öylece çıkıp geldik. Çocuklar evlenme yaşına geldi, onların eline de bakacak durumumuz yok. Eşim elindeki parayla minibüs aldı. Minibüste gözleme yapmaya başladık. Bir süre bu şekilde ilerledi, sonra buraya geldik. Mücadelemiz bu şekilde başladı. Bu yaştan sonra ev hanımlığından iş hayatına geçiş yaptık” dedi.

“Döndüğümde kendi şehrimi bulamayacağım”


Evlendikten sonra 31 yıl yaşadığı ilçeden ayrılmak zorunda kalmasının üzücü olduğunu kaydeden Ergen, “Geri dönmek isterim. Ama döndüğümde kendi şehrimi bulamayacağım. Komşularımı bulamayacağım. Kendi sokağımı göremeyeceğim. O yüzden gitmek istemiyorum. Ama tabi ki gitmek isterim” ifadelerini kullandı.


60 yaşındaki Osman Ergen ise Bursa'ya gelirken inşaat ustalığında kullandığı malzemeleri de getirdiğini ancak bu mesleğe devam edemediğini bildirdi. Ergen, eşinin börek ve gözleme yaptığını, kendisinin de çay servisi, bulaşık yıkama, kurulama gibi işlerde ona yardımcı olduğunu ifade etti.


“Malatya’da hiçbir şeyimiz yok, o yüzden geri dönme şansımız da yok”
Ellerindeki her şeyi enkaz altında bıraktıklarını ifade eden Ergen, “Depremden kurtulduktan sonra kızım Bursa’ya geldi. Üniversityi bitirmişti, boştaydı. Burada iş buldu. Diğer kızım ve oğlum da burada iş buldu. Daha sonra eşim, arkasından da ben geldim. Şu an Malatya’da hiçbir şeyimiz yok, o yüzden geri dönme şansımız da yok. Geçinmemiz için bir şeyler yapmamız lazım. Bu dükkanı tutmamıza yardım ettiler. Burada gözleme, tost ve börek yapıyoruz” dedi.
Hayat mücadelesi kaldığı yerden devam ediyor


Geleceğe baktıklarını ve bir şekilde hayatın devam ettiğini kaydeden Ergen, “Bir süre baldızımın evinde kaldık. Çocuklarımız işe girince ev tuttular. Büyük kızımız evlendi. İlk başta biz de minibüs alıp içini büfeye çevirdik. İşlerimiz iyi gitmedi. Soğuk havalarda da çok üşüyorduk. Eşimle ben birlikte çalışıyoruz. Sonra da bu dükkanın sahibi Sinan beyle tanıştık. Bize dükkanını açtı buraya taşındık. Bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.
Kızlarından birinin mekatronik mühendisi, diğerinin elektrik teknikeri olduğunu aktaran Ergen, oğlunun ise kuaför dükkanında çalıştığını dile getirdi.

6 Şubat’ın yıl dönümünde depremde vefat edenler için dua edildi

Sivas'ta tarihi Ulu Caminde sabah namazı vaktinde 6 Şubat depremlerinde vefat eden vatandaşlar için dualar edildi.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 11 ili etkiledi. Depremde binlerce insan hayatını kaybetti, binlercesi ise yaralandı. Asrın felaketinin yıl dönümünde Sivas’ta Tarihi Ulu caminde sabah namazında buluşan vatandaşlar deprem bölgesinde vefat edenler için dua etti. Sivas Valiliğinin sosyal medya hesabından duyurularak düzenlenen programa katılım yoğun oldu. Programa Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek bazı il müdürleri de katılım sağladı. Duaların edilmesinin ardından camiden çıkan cemaate süt ve poğaça ikram edildi.

“Depremde ölen ve yaralananlar için dualar ettik”
Yaralı vatandaşlar için dua ettiklerini belirten Yusuf Gözder, “ Kahramanmaraşlıyım, Afşin’den geldim. 6 Şubat depreminin yıl dönümü olduğu için camiye geldik. Depremde ölen ve yaralananlar için dualar ettik. Cami çıkışında da çorba ve süt dağıtıyorlar. Arkadaşlarımla birlikte Sivas İmam Hatip lisesinden geldik. Yaralılar için de dualar ettik” dedi.

“7.7 büyüklüğünde deprem yaşadı ama hissedileni daha büyük oldu”
Sabah namazında depremde yaralanan ve ölenler için dualar ettiklerini söyleyen Berkay Gülbahar, “Deprem bölgesinde yaşayanlar 7.7 büyüklüğünde deprem yaşadı ama hissedileni daha büyük oldu. Bu sabah ölenler ve yaralılar için dualar ettik. Geride kalanlar içinde sağlık ve sıhhat diliyorum” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da depremde hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfil bırakıldı

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, 6 Şubat depremlerinin 1. yıl dönümünde depremde hayatını kaybeden vatandaşların mezarlarını ziyarette bulunarak karanfil bıraktı.
Diyarbakır Valiliği, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremlerin 1. yıldönümü çerçevesinde kentte anma etkinlikleri düzenledi. Sabah saat 04.17’de deprem gecesi sahada aralıksız çalışan arama-kurtarma ekipleriyle bir araya gelen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Sur ilçesindeki Ulu Camii’nde Mevlid-i Şerif okunmasının ardından depremde hayatını kaybedenlerin mezarlığına geçerek karanfil bıraktı.
Mezarlıkta Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Celal Büyük, dua etti. Vali Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, kaymakamlar ve kurum amirleri mezarlara karanfil bıraktı.

Kırklareli'de 6 Şubat depremi anma programı düzenlendi

 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki iki depremde hayatını kaybedenler için Kırklareli’de anma programı ile mevlit düzenlendi.
6 Şubat 2023'te saat 04.17’de merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş’ın yanı sıra başta Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman, Adana olmak üzere 11 ilde yıkıma neden oldu. 6 Şubat depreminden dolayı 53 bin 537 kişi öldü, 107 bin 213 kişi de yaralandı.
Depremin birinci yılında tüm Türkiye’de olduğu gibi Kırklareli’de de anma programı düzenlendi. Sabah saatlerinde Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünü önünde düzenlenen programa Vali Birol Ekici kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.


Anma programında konuşan Vali Ekici asrın felaketi yaşandığını belirterek, "Bundan 1 yıl önce bu saatlerde Türkiye acı bir felakete uyandı. 11 ilimizi etkileyen ilk deprem Pazarcık’ta 04.17’de 7,7 şiddetinde acı bir güne uyandık. Sonrasında 19 dakika sonra İslahiye ve öğle saatlerinde 13.26'da 7,6 şiddetinde Kahramanmaraş Elbistan depremiyle acı bir gün yaşadık. Depremin etkisi o kadardı ki asrın felaketi olarak nitelendiriliyor. Bu depremde 53 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti, 107 bin vatandaşımız yaralandı, 2 milyon vatandaşımız evsiz kaldı, 10 milyonun üzerindeki vatandaşımız doğrudan depremden etkilendi" dedi.
Bölgeye arama, kurtarma için Kırklareli’den gelenlere teşekkür eden Ekici, "Şehir olarak bir defa daha ilk gün vatandaşımız 7 milyonun üzerinde bağışta bulundu. Kırklareli’den 350 tır yardım gönderdik ve bu yardımlarımız aylarca sürüdü. Kırklareli ile ne kadar guru duysak azdır. O bölgeye bin 600 vatandaşımız geldi, tamamı gönüllüydü" diye konuştu.
Sabah namazı sonrası Hızırbey Camisi'nde mevlit okutuldu.
 

Depremde hayatını kaybedenler için Aydın’da dua edildi

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için Aydın’daki tüm camilerde sabah namazı sonrası Kur’an-ı Kerim okunup dua edildi.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla Aydın’da Bey Camii'nde program yapıldı. Vatandaşlar camiye akın etti.

Namazdan sonra depremde hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu ve tesbihatlar yapıldı. Aydın İl Müftüsü Hasan Güneş ve Efeler İlçe Müftüsü tarafından dua edildi. Kızılay tarafından da cami çıkışında vatandaşlara çorba ikramı yapıldı.

‘Devlet, millet el ele verdi’
Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te meydana gelen iki büyük depremle sarsıldığını ifade eden Güneş, “53 bin 537 kardeşimiz şehit oldu. 108 bin kardeşimiz yaralandı. Devlet millet el ele vererek, birlik ve beraberlik içerisinde bu asrın felaketinin üstesinden gelmeye gayret gösterdik. Hayatta kalan vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilmeye çalışıldı. Biz de il ve ilçe müftülüklerimiz olarak depremin birinci yılında camilerimizde şehit olan kardeşlerimiz için Kur’an-ı Kerimler okuduk. Tesbihatlar ve dualar yaptık. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet diliyoruz. Hayatta olan yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz. Ayrıca Miraç Kandili nedeniyle bütün vatandaşlarımızın kandillerini tebrik ediyoruz” dedi.

‘Rabbim bir daha böyle felaketler göstermesin’
Şehitler için düzenlenen programa katılan Abdurrahman Çalışkan, “6 Şubat depremini yaşadık. Rabbim bir daha böyle acılar göstermesin. Bütün şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Vatandaşlarımızı bu asrın felaketinde birbirine destek vererek bu acıyı paylaşıp yaraları hep birlikte sardı. Rabbim bir daha böyle felaketler göstermesin” diye konuştu.

Editör: Fırat Çelik