Milli Savunma Bakanlığı (MSB), haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in beraberindeki heyetle Meis Adası’na yaptığı ziyarete ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakanlık, adadaki askeri unsurlar ve savaş gemisi varlığının 1947 Paris Barış Antlaşması kapsamında Meis’e tanınan gayriaskeri statüyle bağdaşmadığı görüşünü yineledi.

MSB açıklamasında, Miçotakis’in adada konuşlu askeri unsurlarla yaptığı temasların yakından takip edildiği belirtildi.

Bakanlık, “Yunanistan’ı uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmeye ve gayriaskeri statüdeki adalarda bu statüyle bağdaşmayan faaliyetlerden kaçınmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MSB: Fiili durum oluşturulmasını kabul etmiyoruz

Açıklamada, Türkiye kıyılarına yakın konumdaki Meis’te gayriaskeri statüye aykırı bir fiili durum oluşturulmasına yönelik girişimlerin uluslararası yükümlülüklerle bağdaşmadığı savunuldu.

Türkiye’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’in barış ve istikrar alanı olmasını ve Yunanistan ile ilişkilerin iyi komşuluk ve diyalog temelinde geliştirilmesini desteklediği belirtilirken, bunun uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerin göz ardı edilebileceği anlamına gelmediği ifade edildi.

Bakanlık, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de diyalogdan yana tutumunu sürdüreceğini, uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini bildirdi.

51’inci Komando Tugayı’nın Söke’ye konuşlanması

MSB, 51’inci Komando Tugay Komutanlığının Aydın’ın Söke ilçesine konuşlanmasına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Birliklerin teşkilat yapısı ve konuş durumlarına yönelik düzenlemelerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin görev ve harekât ihtiyaçlarına göre yapıldığı kaydedildi. Bakanlık, 51’inci Komando Tugay Komutanlığının konuş yeri değişikliğinin bu kapsamda yapılan değerlendirmeler sonucunda haziran ayında onaylandığını açıkladı.

ABD’nin GKRY kararına ilişkin açıklama

Bakanlık, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunun kaldırılması kararını 30 Eylül 2027 tarihine kadar bir yıl daha uzatmasını da değerlendirdi.

MSB, kararın Kıbrıs Adası’ndaki hassas dengeleri ve güven ortamını olumsuz etkileyebilecek bir adım olduğu görüşünü açıkladı. Üçüncü taraflara Ada’daki dengelere zarar verecek faaliyetlerden kaçınma ve Kıbrıs Türk halkını yok sayan uygulamalardan vazgeçme çağrısı yapıldı.

Türkiye’nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği, huzuru ve refahı için gerekli tedbirleri KKTC makamlarıyla iş birliği içinde almaya devam edeceği belirtildi.

Mekke Savunma İttifakı açıklaması

MSB, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasındaki Mekke Savunma İttifakı’na ilişkin soruya da yanıt verdi. Bakanlık, yapının üç ülkenin mevcut ilişkileri ve savunma iş birliği temelinde şekillendiğini, savunma ve kolektif caydırıcılık esasına dayandığını bildirdi.

Anlaşmanın herhangi bir ülkeye karşı olmadığı ve tarafların üçüncü ülkelerle mevcut ilişkilerine alternatif oluşturmadığı vurgulandı.

Bakanlık, askeri iş birliğinin geliştirilmesi, birlikte çalışabilirliğin artırılması ve savunma kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların üç ülke arasında koordinasyon içinde sürdürüldüğünü, ittifakın kurumsallaşmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini açıkladı.

Kaynak: İHA