Yol Hipnozundan Korunmanın Yolları

"Belli süre araç kullandığımız zaman, yani mola süresini geçirirsek, gözlerde dalma başlıyor. Yani yol hipnozu dediğimiz bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Böyle durumlarla karşılaşmamak için kesinlikle dinlenme sürelerini daha fazla yapmamız lazım."
Dalgın bir şekilde araç kullanırsak biz yolun kenarında bulunan bir ağacı yolun ortasına gelmiş gibi görebiliriz ya da yolun ortasında olan bir engeli yolun sağında veya solundaymış gibi görebiliriz. İşte bu göz dalması, yol hipnozu dediğimiz olay meydana gelir. Beyinde bazı değişiklikler yani görüntü şeklinde değişiklikler oluyor. Bu yorgunlukla alakalıdır.

Genç Gazete Yolculukta Oruç Nasıl Tutulur Seferi Halinde Oruç Tutulur Mu (6)

İleri Sürüş Uzmanı Ramazan Ceylan, yol hipnozundan korunmanın en önemli yollarından birinin düzenli mola vermekte yattığını vurguladı.

Bursa'da sağlık sektöründe kariyer fırsatı Bursa'da sağlık sektöründe kariyer fırsatı

Belirli aralıklarla mola vermenin, sürücülerin gözlerinin dinlenmesine ve yol hipnozu riskini azaltmaya yardımcı olduğunu belirtti.

Genç Gazete Taşıt Tutması Neden Oluyor Yolculukta Neden Midemiz Bulanır (2)

Mola verin, Trafik Kurallarına Uyun

"Öncelikli olarak hız sınırlarına uymamız en önemlisi. Emniyet kemerimizi takacağız, yolcu ve sürücüler olarak. Bunun yanı sıra aracımızla ilgili yapılması gereken sezonla ilgili bakımlarımızın tam olması gerekiyor."

Ceylan ayrıca, trafik kurallarına uymanın ve araç bakımlarını zamanında yaptırmanın önemine değindi. Hız sınırlarına uymak, emniyet kemeri takmak ve aracın bakımlarını düzenli olarak yapmak, trafik kazalarını önlemenin temel adımları arasında yer alıyor.

Genç Gazete Yolculukta Oruç Nasıl Tutulur Seferi Halinde Oruç Tutulur Mu (4)

Mola Sürelerine Dikkat !

"Neticede birkaç saatte bir, 1 saat olur, 2 saat olur bu aralarda mola vermemiz, kendi vücudumuzu dinlendirmemiz gerekiyor. Telafisi olmayan hatalar yapmamamız gerekiyor."

  Ceylan, “Yola çıktınız buradan diyelim ki İstanbul'a gideceksiniz molasız gitmemelisiniz. Neticede birkaç saatte bir, 1 saat olur, 2 saat olur bu aralarda mola vermemiz, kendi vücudumuzu dinlendirmemiz gerekiyor. Telafisi olmayan hatalar yapmamamız gerekiyor. Kurallara uyarak trafik kazalarını en aza indirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Ceylan, uzun yolculuklarda düzenli olarak mola vermenin önemini vurgulayarak, sürücülerin vücutlarını dinlendirmeleri gerektiğini ve telafisi olmayan hatalardan kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA