İşte Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği uzmanlarının ağzından idrar kaçırma rahatsızlığı ve tedavi yoları:

İdrar kaçırma birçok kadının zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Günlük hayat esnasında, istemsiz ve ani şekilde idrarın, idrar yolundan dışarı akmasına "idrar kaçırma" denmektedir. İdrar kaçırma kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Çoğu kadın yaşamlarının bir noktasında hafif şiddette idrar kaçırma yaşar. Şiddetli kaçırma daha nadir görülür ve her on kadından yaklaşık birini etkiler. Bu sorun bazı hastalarda günlük yaşamı ve normal aktiviteleri engelleyecek oranda yüksek olabilir. Gülme, öksürme, hapşırma, egzersiz yapma, yürüme hatta oturma, veya ağır bir eşya kaldırırken idrar kaçırılıyorsa, idrara çıkmaya yetişmeden kaçırma sorunu yaşanıyorsa, bu histen kurtulmak için sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissediliyorsa, idrarın tamamen boşaltılamadığı hissediliyorsa bu bir sorundur ve uzmana başvurulması gerekir.

Kadınlar bazen doktorlarına idrar kaçırma şikayetlerini söylemezler. İdrar kaçırma şikayeti olan kadınların yarısından fazlası doktora gitmez. Bunun nedeni idrar kaçırmayı bir problem olarak görmemeleri veya problemle başa çıkmak için emici pet kullanmaları veya yaşam şekillerini değiştirmeleridir. Bazı kadınlarda idrar tutamamanın yaşlanmanın normal bir parçası olduğuna dair yanlış bir inanç vardır. Düzelmesi için hiçbir şey yapılamayacağını düşünürler fakat bu durum sıklıkla tedavi edilebilir.

Bir uzman yardımıyla idrar kaçırma nedeni ve idrar kaçırma tipi belirlenerek uygun bir tedavi biçimi bulunması gerekir. Yaşam kalitesini düşüren ve iş hayatı, sosyal yaşam ve kişisel alanı etkileyebilen bu sorundan kurtulmak için farklı iyileşme yolları ve çözümler mümkündür.

İDRAR KAÇIRMANIN ÇEŞİTLERİ

İdrar kaçırma başlıca 3 ana grupta incelenir

Stress inkontinans (İdrar kaçırma): Genç kadınlarda en sık görülen tip olan stres idrar kaçırmadır. Bu, bir kadının öksürdüğünde, güldüğünde veya hapşırdığında idrar kaçırmasına neden olur. Kadın yürüdüğünde, koştuğunda veya spor yaptığında da kaçırmalar oluşabilir. Nedeni idrar torbasını destekleyen dokuların veya üretra kaslarının zayıflamasıdır.


Sıkışma tipi idrar kaçırma: Aniden güçlü bir idrar yapma isteği oluşur ve tuvalete yetişemeden idrar kaçırılır. Buna "aşırı aktif idrar torbası" da denir. İdrar torbasındaki kaslar fazla ve sık kasılırlarsa idrar kaçırma gerçekleşir. Ayrıca idrar torbasına sinyaller götüren sinir uçlarındaki problemlere bağlı da oluşur.


Karışık tip: Her iki durumun da varlığıyla idrar kaçırma. Bir kadında hem stres hem de sıkışma tipi idrar kaçırma varsa buna karma tip idrar kaçırma denir. Bu durum her bir tipin tek başına sebep olduğundan daha fazla kaçırmaya neden olur.

İDRAR KAÇIRMA NEDENLERI

İlerleyen yaş: yaşlanan hastalarda idrar kaçırma ile birlikte artmış idrar yapma sayısı, gece çok idrara kalkma ve sık idrara çıkma görülebilir; bunlar yaşlanmaya bağlı sinir sisteminin idrar yolları üzerindeki kontrol mekanizmalarındaki zayıflamalar sonucunda olmaktadır.

Fazla kilolu olmak, obezite: Fazla kilolara bağlı karın içi basıncının artışı idrar kaçırma riskinde artışlara yol açmaktadır. Kilo verme ile bu tür şikayetlerin görülme sıklığı azalabilmektedir.

Menopoz: Menopoz sonrası dönemlerde daha sık olarak idrar kaçırma görülmektedir. Bu durumlarda menopoz sırasında eksilen estrojen hormonunu yerine koymak şikayetleri bir miktar azaltabilir.

Uzmanı uyardı, o sorun ciddi hastalıkların belirtisi olabilir Uzmanı uyardı, o sorun ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

Zor doğumlar: Doğumları zor olan, uzun süre sancı çeken gebelerde ve çok doğum yapanlarda idrar kaçırma görülme sıklığı daha fazladır.

Kabızlık

İdrar enfeksiyonları (kadınlarda sistit, mesane iltihabı)

Vajinal enfeksiyonlar

İdrar taşları ve tümörleri

Işın tedavisi

Kontrolsüz şeker hastalığı

Alkolizm

Adele gevşeten, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyona karşı alınan ilaçlar, alerji ilaçları da idrar kaçırmaya sebep olabilir.

Beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya neden olan hastalıklar (demans, alzheimer, damarsal hastalıklar vb) varlığında da idrar kaçırma görülebilir.

İdrar kaçırma birden fazla nedenle olabilir. Nedenin bilinmesi doktorunuzun en iyi tedaviyi önermesine yardımcı olur.

İdrar kaçırma tedavisi nasıl yapılır?

İdrar kaçırma tedavisi ameliyat, ilaç ve diğer yöntemler olmak üzere birçok farklı şekilde yapılmaktadır.

CERRAHI DIŞI YÖNTEMLER

Davranış tedavileri

Davranış tedavisinin amacı kadınların idrar kaçırmalarının neden olduğunu bilmelerine ve bunlardan kaçınmalarına yardımcı olmaktır. Alttaki kaslar üzerine ekstra basınç yükleyen, öksürme ve ıkınma gibi hareketler bazı kadınların daha fazla kaçırmalarına neden olur. Yaşam şeklinizde yapacağınız aşağıdaki değişiklikler (eğer sizin için uygunsa) faydalı olabilir.

Kilo verin.

Kabız kalmaktan kaçının.

Çok ağır kaldırmaktan (idrar kaçırmaya neden olanlardan) kaçının.

Daha az kafein tüketin (kahve, çay ve bazı sodalar).

Öksürmenize neden olan akciğer hastalıklarını tedavi ettirin.

Sigarayı bırakın.

İdrar kaçırma ilaçları

İdrar yolları enfeksiyonunuz varsa size antibiyotik verilir. Enfeksiyon iyileşince idrar kaçırma durabilir.Kas spazmlarını kontrol etmeye yardım eden ilaçlar idrar kaçaklarını önlemeye yardımcı olur. Diğerleri üretra kaslarını güçlendirebilir. Bazıları aşırı aktif olan bir idrar torbasının gevşemesine yardımcı olabilir. Sizin için en iyisinin hangisi olduğuna doktorunuz karar verecektir. Bu ilaçları kullanırken ağız kuruluğu, kabızlık, bulantı, bulanık görme, uyku düzeninde değişiklikler gibi yan etkiler görülebilir.

Cerrahi Yöntem

İdrar kaçırma ameliyatı 2000'li yıllara gelinene kadar daha farklı yöntemlerle uygulanmaktaydı. Uygulanan idrar kaçırma tedavi yöntemi çok iyi sonuçlar vermemekteydi. Yapılan araştırmalarda idrar kaçırmanın asıl sebebinin pelvis tabanındaki kas dokusunun yetersizliği olduğu anlaşıldı.

Stres inkontinansta cerrahi tedavinin seçimi;
İnkontinansın tipine, beraberinde eşlik eden sarkma (pelvik prolapsus) durumuna ve derecesine, üretral nedbe (skar) varlığına, hastanın yaş, kilo ve menapozal durumuna ve cerrahın kişisel seçimine bağlıdır. Mesane sarkması (sistosel), barsak sarkması (rektosel, enterosel) gibi eşlik eden patolojiler varsa cerrahi girişim ona göre vaginal yaklaşımla (alttan) yapılarak sarkmalar düzeltilmekte ve idrar kaçırma giderilmektedir.

TOT Operasyonu:

Nisbeten yeni bir ameliyat yöntemidir. İlk kez 2001 yılında tarif edilmiştir. Bu ameliyatta vajinal yolla yapılan ince bir kesi ile "polipropilen mesh" adı verilen bir bant, özel bir iğne yardımı ile yerleştirilerek üretral kanal yükseltilir. TOT operasyonu uygulanan vakalarda ortalama başarı yüzdesi %70 ile %90 civarındadır.

İnegöl Özel Aritmi Hastanesi Kadın Doğum Bölümü olarak kliniğimizde de uygun hastalara tercih ettiğimiz TOT ameliyatında hastanın yara iyileşimi oldukça hızlı, hastanedeki kalış süresi oldukça az ve ameliyat sonrası şikayetler oldukça azdır. Her hastalıkta olduğu gibi idrar kaçırma rahatsızlığında da erken teşhis, tedavi başarısı konusunda oldukça önemli bir etkendir.