Zilkade ayı ne zaman? Zilkade ayının önemi nedir? Zilkade ayı ne zaman? Zilkade ayının önemi nedir?

Ezân okunduktan sonra yapılan duaya ezan duası denir.  Okunan ezan dinlenir. Ezan bittikten sonra da ezan duası yapılır.

Ezan okunup tamamlanınca Hz. Peygamber’e (s.a.s.) salavat getirmek sünnet, vesile duasını yapmak menduptur. Peki, ezan duasının önemi nedir ve ezan duası nasıl yapılır?

Genç Gazete Uyku Duası Var Mı, Uyumadan Önce Hangi Duayı Okuyabiliriz (4)

Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) ezan duası tavsiyesi

"“Ezânı işittiğiniz zaman, onun dediğini tekrarlayın. Sonra bana salât getirin. Çünkü gerçekten kim bana bir defa salât getirirse, Allah onu on rahmet ile anar. Sonra da benim için Allah’tan vesile isteyin. Çünkü vesile Cennet’te bir makamdır ki, ancak Allah’ın kullarından bir kula layık görülmüştür, umarım ki o kul ben olayım. Artık kim benim için Allah’tan vesile isterse, şefaatim ona helal olur.” (Müslim, Salât, 11 [384]." (Müslim, Salât, 11)

Bu hadis-i şerif, ezan sonrası okunan salavatın, ezan duasının ve ardından yapılan vesile duasının önemini vurgular. 

Genç Gazete Her Zaman Her Yerde Dua Edebilir Miyiz İslam'da Duanın Özel Zamanları Var Mı (5)

Ezan duası nasıl okunur?

Ezan duasını Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) şu hadis-i şerifinden öğreniyoruz:
“Her kim ezânı işittiğinde ardından;
اللَّهُم ربّ هذه الدَّعْوَة التَّامة والصَّلاة القَائمة آتِ محمدا الوَسِيلَة والفَضِيلة وابْعَثْه مَقَامًا محمودًا الَّذي وعَدْتَه.

Ey bu tam davetin ve kılınmak üzere olan bu namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed’e vesileyi, fazileti ihsan et. Bir de kendisine va’d ettiğin Makam-ı Mahmûd’u verip oraya ulaştır’ derse, kıyamet gününde benim şefaatim ona helal olur.” (Buhârî, Ezân, 8)

Genç Gazete Yemin Edilen 10 Gece Mübarek Geceler Kandil Cami Kabe Medine (10)

Ezan duasının Türkçe okunuşu: Allahümme Rabbe hazihid- davetit- tammeh ves- salatil- kaimeh. Ati Muhammedenil - vesiyleyh v-fadiyleh ved- derecat veb'ashü mahamem- mahmüdenil- lezi vaaddeh, inneke la tühlifül miyad.

Ezan duasının Türkçe anlamı:  "Ey bu tam davetin ve kılınmak üzere olan bu namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed’e vesileyi, fazileti ihsan et. Bir de kendisine va’d ettiğin Makam-ı Mahmûd’u verip oraya ulaştır. Sen va’dinden dönmezsin.”

Genç Gazete Cuma Namazının Önemi Nedir, Cuma Namazı Nasıl Kılınır Camii Mescid (4)

Kabul olan dua

"Ezân ile kamet arasında yapılan dualar reddolunmaz." (Ebû Dâvûd, Salât, 35)

Ezan ile kamet arasında yapılan vesile duasının ardından, diğer duaların da kabul olacağı bu hadisle belirtilmiştir.

Mescid Mescit Cami (4)

Ezan okunurken hangi dua okulur?

Resûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: 

“Müezzin "Allâhü ekber, Allâhü ekber" dediğinde sizden biri de "Allâhü ekber, Allâhü ekber" derse; sonra müezzin, "Eşhedü en lâ ilâhe illâllâh" dediğinde o da, "Eşhedü en lâ ilâhe illâllâh" derse; ardından müezzin, "Eşhedü enne Muhammeden Resûlullâh" dediğinde o da, "Eşhedü enne Muhammeden Resûlullâh" derse; sonra müezzin, "Hayye ale"s-salâh" dediğinde o, "Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh" derse; sonra müezzin, "Hayye ale"l-felâh" dediğinde o, "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" derse; ardından müezzin "Allâhü ekber, Allâhü ekber" dediğinde o da "Allâhü ekber, Allâhü ekber" derse; sonra müezzin "Lâ ilâhe illâllâh" dediğinde o da bütün kalbiyle "Lâ ilâhe illâllâh" derse, cennete girer.”  (Müslim, Salât, 12)

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu