İnegöllü şair İhsan Deniz'i tanıyor musunuz? İnegöllü şair İhsan Deniz'i tanıyor musunuz?

Türk halk müziğinin ve halk edebiyatının eşsiz isimlerinden biri olan Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 47. yıldönümünde anılıyor. Sivas'ın Şarkışla ilçesindeki Sivrialan köyünde dünyaya gelen bu değerli sanatçı, 1894 yılında doğmuş ve Türk halkının gönlünde derin izler bırakmıştır. Aşık Veysel, 21 Mart 1973 tarihinde, 78 yaşında hayata veda etmiştir. Ölüm yıldönümü dolayısıyla, doğum yeri Sivrialan köyünde mezarı başında düzenlenen anma programıyla yad edilen Aşık Veysel, yeni tip koronavirüs tedbirleri gözetilerek sınırlı sayıda katılımcının katılımıyla anılmıştır.

Aşık Veysel, hayatını ve sanatını halkın içinden alarak, yaşadığı toplumun sıkıntılarını, sevinçlerini, umutlarını ve hayal kırıklıklarını sazının tellerinden dökülen naif dizelerle dile getirmiştir. Çocuk yaşta geçirdiği çiçek hastalığı sonucu görme yetisini kaybetmesine rağmen, müziğe ve edebiyata olan tutkusu onu vazgeçilmez bir halk ozanı yapmıştır.

Aşık Veysel'in sanat hayatı, Ahmet Kutsi Tecer ile tanışması ve Sivas Aşıklar Bayramı'nda sahne almasıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Cumhuriyet döneminin önemli halk ozanlarından biri olarak kabul edilen Aşık Veysel, sade ve anlaşılır diliyle halkın derinliklerine seslenmiş, eserlerinde vatan sevgisi, doğa aşkı, insan sevgisi ve kardeşlik temasına sıkça yer vermiştir.

"Birbirinizle, konu komşuyla iyi geçinin, dirliğiniz, düzeniniz bozulmasın" diyerek birlik ve beraberlik mesajları veren Aşık Veysel, "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" gibi eserleriyle Türk halk müziğinin ve halk edebiyatının altın sayfalarına adını yazdırmıştır. Ölümünden sonra yayımlanan "Bütün Şiirleri" kitabıyla sanatı, günümüze kadar ulaşan Aşık Veysel, Türk kültürü ve edebiyatının unutulmaz simgelerinden biri olmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi