Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yurtdışından alışverişlerde uygulanan gümrüksüz limitin 22 Euro’ya kadar düşürülebileceğini açıkladı. Çin menşeli ürünlerin piyasayı bozduğunu belirten Gültepe, Bakanlığın bu konuda hassas olduğunu vurguladı.

2025 Perakende Zirvesi kapsamında düzenlenen “Ticaret savaşları Türkiye’yi nasıl etkileyecek?” başlıklı oturumda konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, yurtdışı alışveriş sınırları ve e-ithalatın iç piyasaya etkileriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Gültepe, “Çin, e-ticaret alanında piyasayı alt üst etti. Türkiye’ye gelen Çinli markalar iç piyasada ciddi bozulmalara yol açıyor. Bakanlık, mevcut limitlerin yeterli olmadığı görüşünde. Bu nedenle limitin 22-23 Euro seviyesine kadar düşürülmesi gündemde” dedi.

“Üretici Olmamıza Rağmen Rekabet Edemiyoruz”

Mevcut sistemde üreticilerin bile yurtdışından daha düşük maliyetle ürün alabileceğini ifade eden Gültepe, “Öyle bir fiyat olma şansı yok. Biz üretici olarak oradan alıp satsak çok daha fazla satış yaparız. İnsanın şaşırmaması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Yeni Bir İş Kurmak İstiyorsunuz Ama Sermayeniz Yok mu? Az Parayla İşe Girişmek İçin Hangi Adımlarla Sermaye Biriktirilir Yeni Bir İş Kurmak İstiyorsunuz Ama Sermayeniz Yok mu? Az Parayla İşe Girişmek İçin Hangi Adımlarla Sermaye Biriktirilir

2024’te de Düşüş Yaşanmıştı

21 Ağustos 2024’te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yurtdışından hızlı kargo yoluyla getirilen eşya için gümrüksüz alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürülmüştü. Aynı karar kapsamında AB ülkelerinden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a, AB dışı ülkelerde ise yüzde 30’dan yüzde 60’a yükseltilmişti.

“Teşviklerle Yol Almak Zorlaşıyor”

İhracatın artış trendinde olduğunu ancak üretim maliyetlerinin Avrupa ile eşitlenmeye başladığını belirten Gültepe, “Tekstil ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerde fiyat hassasiyeti yüksek. Kur ve enflasyonun dengeli gitmesi şart. Teşviklerle gidilecek fazla yol kalmadı, sanayiye ağırlık verilmesi gerekiyor” dedi.

“Yurtdışı Üretim Zorunluluğa Dönüştü”

Türkiye’de üretim maliyetlerinin düşmemesi durumunda firmaların yurtdışına yönelmek zorunda kaldığını belirten Gültepe, “Hazır giyim başta olmak üzere birçok sektör rekabet edemediği için yurtdışında üretime yöneliyor. Rekabetçi fiyatlar sunulmadıkça bu eğilim artacaktır” uyarısında bulundu.

Hammaddeye Erişim Kritik

İhracatta katma değerin artırılması için Türkiye’nin mamul ürün satışı hedefiyle ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Gültepe, “Hammaddeye dünya fiyatlarıyla ulaşamazsak 1,5 dolar seviyesindeki ihracat birim değerinden ileriye gidemeyiz. Bu formülasyonu doğru kurgulamalıyız” dedi.

Kaynak: ekonomim.com