Yenişehir Belediyesi ile Kent Konseyi tarafından birlikte düzenlenen “Yenişehir Tarih Sohbetleri”nin konuğu olan gazeteci-yazar Gürhan Adana, ilçenin tarihine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Adana, 10 yıl süren arkeolojik kazılardan elde edilen bulguların, Yenişehir’deki ilk yerleşimin yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayandığını ortaya koyduğunu söyledi.

Yenişehir’in İlk Yerleşimi 9 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor (2)

“Geçmişten geleceğe tarih haberleri” başlığı altında bugüne kadar yaptığı çalışmaların öyküsünü anlatan Adana, 2005-2015 yılları arasında Barcın Höyüğü’nde yürütülen kazılarda elde edilen buluntuların bilimsel sonuçlarına dikkat çekti. Bu çalışmalarda, dünyada ilk kez Yenişehir Barcın Höyüğü’ndeki yerleşimde sütten yoğurt ve peynir üretildiğinin kanıtlandığını ifade etti.

Kazılarda günümüzden yaklaşık 8 bin 500 yıl öncesine uzanan Bizans, Kalkolitik ve Neolitik dönemlere ait mimari yapılar, mezarlar ve çeşitli kap kacakların bulunduğunu belirten Adana, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Hadi Özbal’ın analizlerine de değindi. Özbal’ın, çanak çömleklerde tespit edilen yağ kalıntılarının peynir, tereyağı ve yoğurt gibi süt ürünlerine ait olduğunu belirttiğini aktardı. Aynı araştırmalarda, tarımın bu verimli ovadan Balkanlar üzerinden Avrupa’ya yayılmış olabileceği tespitinin de yer aldığı ifade edildi. Ayrıca, Yenişehir’in geçmişte ormanlarla çevrili bir göl alanı olduğu ve çevresinin meşe ile fındık ormanlarıyla kaplı bulunduğu kaydedildi.

Fırıncılar Federasyonundan Açıklama Geldi! Ekmeğin Fiyatı Artacak Mı?
Fırıncılar Federasyonundan Açıklama Geldi! Ekmeğin Fiyatı Artacak Mı?
İçeriği Görüntüle

Yenişehir’in İlk Yerleşimi 9 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor (3)u

Gürhan Adana, dünyaca ünlü tarihçi merhum Halil İnalcık’ın Yenişehir ziyareti sırasında yaptığı açıklamaları da hatırlattı. İnalcık’ın, Yenişehir’in Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olduğunu vurguladığını ve Osman Bey’in 1299 yılında ilçeye geldiğini, 27 Temmuz 1302’de Bizans ordusuyla yapılan savaşın Osmanlı Devleti’nin kuruluş süreci açısından belirleyici olduğunu ifade ettiğini aktardı.

Adana, İlber Ortaylı’nın 2012 yılında Yenişehir’de verdiği konferansta, “Türkler tarafından kurulmuş ilk ve tek şehir Yenişehir’dir” ifadesini kullandığını, ilçenin göçebe Türkler tarafından kurulduğunu belirttiğini söyledi. Ayrıca tarihçi Yusuf Oğuzoğlu’nun Yenişehir’e yönelik çalışmalarına değinen Adana, Balibey Camii çevresinde yapılan düzenlemelerde Bali Bey ve kızına ait mezarların yanı sıra yaklaşık 300 yıllık bir su kuyusunun bulunduğunu ve bu yapının gün yüzüne çıkarılabileceğini dile getirdi.

Kaynak: İHA