Trafik cezaları 2025 yılı itibarıyla yeniden düzenlendi. Drift, akrobatik hareket, kırmızı ışık ihlali ve alkollü araç kullanımı gibi kural ihlallerine verilen para cezaları katlanarak artarken, sürücü belgelerine geçici süreliğine el konulması uygulaması da genişletiliyor.
2025 yılı Mayıs ayı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemeler kapsamında trafik cezaları önemli ölçüde artırıldı. AK Parti tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı’na sunulan “Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile, trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücülere yönelik cezalar hem maddi hem de hukuki olarak ağırlaştırılıyor.
Plaka ve tescil işlemleri sıkı denetim altında
Satış tarihinden itibaren 3 iş günü içinde tescil edilmemiş araçlara 46 bin TL para cezası uygulanacak. Sahibi ölen araçlar 90 gün içinde tescil edilmeli. Trafikten çekilmiş araçlar trafikte yakalanırsa Motorlu Taşıt Vergisi kaydı kapatılacak.
Ehliyetsiz, başkasının ehliyetiyle veya takograf manipülasyonu yapanlara ağır ceza
Başkasının ehliyetini kullananlara verilen ceza 40 bin TL’ye yükseltilirken, ehliyetsiz kullanımda geçici el koyma da uygulanacak. Takograf, taksimetre veya hız sınırlayıcı cihazlara müdahale eden sürücülere 75 bin TL ceza kesilecek.
Tehlikeli hareketlere ve drift yapanlara 46 bin TL ceza
Motosikletle akrobatik hareket yapan ve drift atan sürücülere 46 bin TL ceza verilecek. Ehliyetleri geçici süre alınacak, geri alım sürecinde psikoteknik değerlendirme şartı aranacak.
Alkollü ve uyuşturucu etkisi altındaki sürücülere 150 bin TL’ye kadar ceza
Alkollü araç kullanımında ilk ceza 25 bin TL olacak, tekrarı halinde 150 bin TL’ye kadar çıkabilecek. Araç başında uyuşturucu kullanımı veya test yaptırmama durumunda da ceza 150 bin TL olacak.
Kırmızı ışık ve takip mesafesi ihlali katlanarak cezalandırılacak
Kırmızı ışık ihlalinde ilk sefer 5 bin TL ceza kesilecek, ihlal tekrarı halinde ceza 80 bin TL’ye kadar çıkacak. Takip mesafesine uymayan ve geçiş üstünlüğü kurallarını ihlal eden sürücüler 5 bin TL ceza ödeyecek.
Araçtan inip saldıranlara 180 bin TL ceza
Trafikte başka bir aracı ısrarla takip edip araçtan inerek saldırı gerçekleştirenlere 180 bin TL ceza verilecek. Ayrıca ehliyete 60 gün el koyulacak, araç trafikten menedilecek ve adli işlem başlatılacak.
Ambulansa yol vermeyen ve telefonla konuşan da cezalandırılacak
Ambulansa yol vermeyen sürücülere 15 bin TL ceza uygulanacak. Seyir halinde telefon kullananlara yıl içinde 3 kez ihlal halinde 90 gün ehliyet el koyma cezası uygulanacak.
Emniyet kemeri ve kask ihlallerine ek yaptırımlar
Emniyet kemeri ve kask kullanımı konusunda yıl içinde 3 kez kural ihlali yapanların sürücü belgeleri geri alınacak ve belge teslimi için ek yükümlülükler getirilecek.