TFF bu sezonun 7. Haftasında 2. Ve 3. Liglerin yayıncı kuruluşunun Fuchs Sports olduğunu ve toplamda 30 milyonu aşkın bir gelir beklendiği açıklanmıştı.

8. haftadan itibaren yayıncı kuruluş önce Youtube hesabından daha sonrada kendisine ait olan paralı platformdan maç yayınlarını yayınlamaya başlamıştı.

ÜYELİK PARASI TOPLADI

Fuchs Sport maçları yayınladığı Youtube hesabından üyelikli platforma geçerek, binlerce vatandaştan milyonlarca TL üyelik aidatı topladı.

PARALARI TOPLADI PLATFORMU KAPATTI

Maçları izlemek isteyen vatandaşların kredi kartlarından üyelik aidatlarının çekilmesinin ardından Fuchs Sport teknik altyapı problemleri nedeniyle bir hafta maçların yayınlanamayacağını açıkladı ve daha sonra maçların yayınlanacağı platformu kapattı.

TFF FESİH ETTİ

Bu açıklamanın hemen ardından TFF yaptığı duyuruda Fuchs Sport ile olan sözleşmesini tek taraflı olarak fesih ettiğini duyurdu.

 TEKNİK EKİPLER MAĞDUR OLDU

Öte yandan TFF’nin yayıncı kuruluşu olan Fuchs Sport’un maç yayınları için teknik hizmet veren ekipler ise Fuchs Sport’tan paralarını alamadığı öğrenildi.

TFF İCRAYA VERDİ

Son olarak TFF, Fuchs Sport’tan parasını alamadığı, 37 milyon TL’lik alacak için, TFF icra işlemlerini başlattı.

YURT DIŞI FİRMASI

Türkiye’de hiçbir mal varlığı olmayan firmadan tahsilatını yapamayan  TFF, Furchs Sport’a borcu olan firmalara ihbarname göndererek, borçlarının ödemesini Fuchs Sport’a değil  TFF’ye yapmasını istedi.

Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu, feshin ekonomik boyutunu ve kulüplere etkisini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Devecioğlu, TFF'nin Fuchs Sports ile yapmış olduğu yayın sözleşmenin feshi için "tam bir fiyasko" nitelemesi yaptı.

Fuch Sports'un farklı ülkelerdeki yayın performansının incelenmeden anlaşma yapıldığını söyleyen Devecioğlu, "1 yıllık görev süresi olan TFF, 5 yıllık bir sözleşme imzaladı. TFF'nin ve alt liglerdeki kulüplerin hakları, alacakları paylar ne olacak?" diye sordu.

"Tamamen yönetim hatası"

12 Ekim'den bugüne kadarki süreçte ne kadar gelir elde edildiğinin de duyurulması gerektiğinin altını çizen Devecioğlu, şöyle konuştu:

Detaylar belli olmadan, sözleşme imzalandıktan sonra bugüne kadarki yayın, reklam, abone, sponsorluk gelirlerinin nereye gittiği, bu gelirlerde payı olan kulüplerin haklarının neler olacağının da belli olmaması tamamen bir yönetim hatasıdır. Sözleşmenin tamamı, TFF ile kulüplerin hakları ya da kayıpları kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.

Osmaniye'de kadın girişimcilerin başarısı Osmaniye'de kadın girişimcilerin başarısı

"Kulüplerin bilinirlikleri, reklam ve sponsorluk gelirleri artacaktı"

Alt liglerdeki kulüp gelirlerinin Süper Lig ve TFF 1. Lig takımlarına göre sınırlı olduğunu ve yayın gelirlerinin büyük önem taşıdığını belirten Devecioğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

Yayıncı kuruluştan alacakları paylarla alt liglerdeki kulüplerin TV ve internet yayınları ile birlikte bilinirlikleri, buna bağlı reklam ve sponsorluk gelirleri de artacaktı. Sözleşmenin feshiyle yayıncı kuruluştan maç başı alacakları paylarını, yan gelirlerini ve zamanlarını kaybetmiş oldular.