Gaziantep'te 85 yaşında yaşamını sürdüren Mehmet Aydın Erkabalcı, teneke ustalığı mesleğini 65 yıldır büyük bir tutkuyla sürdürüyor. 

Usta Eller, Unutulmaz İşler

Gaziantep'in sakinlerinden Mehmet Aydın Erkabalcı, kapı eşiğindeki küçük dükkanında geçmişten bugüne tenekecilik yaparak geçimini sağlıyor. Bu tarihi ve nadir bulunan mesleği, geleneklere sadık kalarak icra eden Erkabalcı, yaptığı eserlerle adeta bir zaman yolculuğu sunuyor.

Meslek Yaşlı Usta (2)

65 Yıllık Bir Tutku Hikayesi

"1960 yılından beri ustalık yapıyorum," diyor Erkabalcı ve ekliyor: "Bu mesleği çocukluğumdan beri aşkla yapıyorum. Her bir ürünüm kendi emeğim ve alın terimle dolu."

“1960 yılından beri ustalık yapıyorum. Baba mesleği sayılır. Çocukluğumdan beri bu mesleği yapıyorum. Bunları kendim yapıyorum. Hazır hiçbir şey yok hepsi bana ait emekler. Siparişlerim var onları yapıyorum”

Meslek Yaşlı Usta (3)

Nestle, 2 Milyon Maden Suyu Şişesini İmha Etti! Sebebini Duyunca Şok Olacaksınız! Nestle, 2 Milyon Maden Suyu Şişesini İmha Etti! Sebebini Duyunca Şok Olacaksınız!

Dünyanın Dört Bir Yanına Uzanan İşler

Erkabalcı, “Yurt dışına Amerika’ya bile yapıp satıyorum. Gücümün yettiği şeyleri yapıyorum. Bu işi sadece ben yapıyorum. Başka kişiler de yapıyor ama bizimki gibi yapamıyorlar. Kadayıf dökeceğini yurt dışında çalışanlar çok talep ediyor. Almanya, Fransa gibi ülkelerden çok talep oluyor” diye anlatıyor.

Meslek Yaşlı Usta (4)

Ustasından Kalan Öğütler

“ Ustam derdi ki, ‘paranın azı çoğu yok iş görmek de sevaptır’. Bunu unutamıyorum. Bu yüzden de yalnızca ben yapıyorum bu işi diye kimseden fazla ücret almıyorum”

Meslek Yaşlı Usta (5)

Mesleğin Geleceği Endişesi

Erkabalcı, mesleğini gelecek nesillere aktarmanın zorluklarından bahsediyor: “Mesleği devam ettirmek istiyorum. Ama öğrenmek isteyen kimse yok. Önceden okul tatillerinde özellikle çok çırak gelirdi. Şimdi bu mesleğin yüzüne bakan yok. Çocuklar aylak aylak geziyor. Meslek hevesi kimsede kalmadı”

Bu haber, sadece bir meslek ustasının yaşam öyküsünü değil, aynı zamanda kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemini de vurgulamaktadır.

Meslek Yaşlı Usta (6)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR