Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten başlayarak kutsal topraklara pedal çeviren Makedonyalı Arnavut Qamuran Hirda ve Boşnak Adem Aljic, Bursa'da mola verdi.

Genç Gazete Üsküp'ten Mekke'ye Bisikletle Hac Yolculuğu Bursa'da Mola Verdiler (7)

Bu iki cesur ruh, Hac görevini yerine getirmek amacıyla çıktıkları bu zorlu yolculukta şimdiden 1000 kilometre kat etti. Bursa'da Ulu Cami başta olmak üzere şehrin tarihi mekanlarını ziyaret eden ikili, burada bir gece konakladıktan sonra hac yolculuğuna devam etmek için tekrar yollara düştü.

Genç Gazete Üsküp'ten Mekke'ye Bisikletle Hac Yolculuğu Bursa'da Mola Verdiler (6)

Üsküp'ten Bursa'ya manevi yolculuk

57 yaşındaki Hirda ve 60 yaşındaki Aljic, "Skopje to Mekkah 2024" ismini verdikleri bu manevi yolculukta, Mekke'ye varmak için daha 3000 kilometre pedal çevirmeyi hedefliyor. Yolculukları sırasında önlerine çıkan her türlü zorluğa rağmen, dini inançlarını yerine getirme arzusuyla motive olan bu ikili, yola çıktıkları andan itibaren Ramazan ayını da oruç tutarak geçirdi.

Davut Aydın'dan Ercan Özel'e Sert Tepki: Algı ve İftira Kampanyası! Davut Aydın'dan Ercan Özel'e Sert Tepki: Algı ve İftira Kampanyası!

Genç Gazete Üsküp'ten Mekke'ye Bisikletle Hac Yolculuğu Bursa'da Mola Verdiler (5)

Üsküp'ten yola çıkan Hirda, bisiklet sporuna olan tutkusu sayesinde bu fikri geliştirdiğini ve daha önce de uzun mesafe bisiklet turları yaptığını belirtti. Bursa'da konaklayan ikili, tarihi Ulu Cami'de namaz kıldı, şehrin zengin kültürel mirasını keşfetti ve akraba ile dostlarla hasret giderdi. Bursa'daki bu kısa mola, onların manevi yolculuğuna derinlik kattı.

Genç Gazete Üsküp'ten Mekke'ye Bisikletle Hac Yolculuğu Bursa'da Mola Verdiler (4)

Qamuran Hirda, "Bisikletle hacca gitme fikri birden geldi. Allah'ın izniyle yolumuzu tamamlayacağız. İlk üç gün oruç bizi zorladı ancak niyetimiz sağlam, her şeyi aştık," dedi.
Genç Gazete Üsküp'ten Mekke'ye Bisikletle Hac Yolculuğu Bursa'da Mola Verdiler (1)

Qamuran Hirda, "Bisiklet sporu ile uğraşıyorum. Bu fikir aklıma oradan geldi. Yaklaşık 4 bin kilometre yapacağım. Daha önceden 2 defa bin kilometre Çanakkale’ye gittim. Bu yaptığım benim için fazla ama Allah’ın izniyle gideceğim. 1 Nisan’da Üsküp’ten yola çıktım. Bugün 10. gün. Yeşil Bursa’ya geldik ziyaret edeceğim. Burada akrabalarım var. Benim niyetim hem Hacca gitmek hem de akrabaları, tarihi ve kültürel yerleri ziyaret etmekti. Bir gün Bursa’da kalacağım daha sonra devam edeceğim. Bursa’ya kadar bin kilometre yaptım. 3 bin kilometre daha yolum var. Ramazanda oruç tuttuk. İlk 3 gün biraz zorlandık. Niyetimiz sağlam olduğu için her şey geçti. Bursa’dan İnegöl’ü gezeceğim. Konya’da tarihi ve kültürel yerleri de ziyaret edeceğim. Oradan sonra Adana ve Gaziantep’e gideceğim. Gaziantep’den uçağa bineceğiz. Ortadoğu’da savaş olduğundan dolayı sınırlar kapalı. Savaş olmasaydı Suriye’yi de gezmeye niyetim vardı. Uçaktan sonra Mekke’ye bisiklet ile devam edeceğiz" dedi. 

Genç Gazete Üsküp'ten Mekke'ye Bisikletle Hac Yolculuğu Bursa'da Mola Verdiler (2)

Hirda, "Bu yola arkadaşım Adem Aljic ile çıktım. Bosna’dan Üsküp’e benim yanıma bisiklet ile geldi. Orada buluştuk ve yola beraber çıktık. İnşallah Mekke’ye kadar beraber gideceğiz. Adem Boşnak Türkçe bilmiyor. Bende biraz biliyorum. Oruç tuttuk biraz zor geldik ama yavaş yavaş olacak" şeklinde konuştu.

Genç Gazete Üsküp'ten Mekke'ye Bisikletle Hac Yolculuğu Bursa'da Mola Verdiler (3)

Gaziantep üzerinden devam edecekler

Yolculuğun ilerleyen kısımlarında Hirda ve Aljic, Türkiye'nin İnegöl, Konya ve Adana gibi şehirlerinde de duracak. Gaziantep'e ulaştıklarında, Ortadoğu'daki savaş koşulları nedeniyle bisiklet yolculuklarını bir süreliğine uçakla devam ettirme kararı aldılar. Mekke'ye varışlarından sonra hac görevlerini yerine getirecekler.

Kaynak: İHA