Yavuz Sultan Selim'in At Sırtında Getirdiği, Ecdat Yadigarı Kabe Örtüsü Fotoğraf Stüdyosu Gibi Kullanılınca Ne Rengi Kaldı Ne de Dokusu

Bu kutsal emanet, Osmanlı Devleti'nin 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından at sırtında Mısır'dan getirilmiş ve 2014'ten beri Ulu Cami'de ziyaretçilere sunulmaktaydı. Ancak son yıllarda yaşanan gelişmeler Kabe örtüsünün durumunu endişe verici bir şekilde değiştirdi.

Genç Gazete Bursa Ulucami Altın Püsküller (3)

Kutsal Emanetin Kayıp Püskülleri ve Renk Değişimi

Kabe örtüsünün altın püsküllerinden 2'sinin bilinmeyen bir nedenle ortadan kaybolması, büyük bir gizemi beraberinde getirdi. Ayrıca, tamamen siyah üzerine işlemelerin yapıldığı örtünün bakımsızlık nedeniyle kızıla döndüğü anlaşıldı. Bu tarihi örtünün değeri sadece servetle sınırlı değil, aynı zamanda manevi bir değere de sahip. Kabe örtüsü, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi dönüşünde at sırtında getirilmiş ve 2014 yılından beri Ulu Cami'de ziyaretçilere sunuluyordu. Ancak bir ziyaretçinin fotoğrafları, örtünün değişimini gözler önüne serdi. 2 yıl önce çekilen bir ziyaretçi fotoğrafında örtü üzerinde 3 altın püskül bulunurken, aynı kişi 2 yıl sonra tekrar fotoğraf çektiğinde sadece 1 püskülünün kaldığını fark etti. Diğer püsküllerin akıbeti hala gizemini koruyor.

Genç Gazete Bursa Ulucami Altın Püsküller (4)

Kutsal Emanetin Dokusunu Kaybedişi

Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Üyesi Ali Turan, Kabe örtüsünün geçmişten günümüze olan değişimini gözler önüne seriyor. Turan, çocukluk yıllarında siyah olan örtünün bakımsızlıktan dolayı kızıla döndüğünü belirtiyor. Ayrıca, Kabe örtüsünün lazerle temizlenirken dokusunun da zarar gördüğünü ve tellerin görünür hale geldiğini ifade ediyor. Bu tarihi emanetin, aslına uygun bir şekilde restore edilmediğini ve değerini kaybettiğini dile getiriyor.

Genç Gazete Bursa Ulucami Altın Püsküller (5)

Kayıp Püsküller ve Sorumluların İzleri

Kabe örtüsündeki kayıp olan püsküller geçtiğimiz günlerde bir ziyaretçinin dikkati sayesinde fark edildi. Ali Turan, manevi değerleri koruyamadıklarını söyleyerek yetkilileri göreve davet ediyor. Ayrıca, 2014 yılında gerçekleştirilen restorasyonun da örtünün aslına uygun olmadığını ve malzeme rengini değiştiremeyeceğini vurguluyor. Ulu Cami'nin, İslam dünyasının 5. makam olarak kabul ettiği bir cami olduğunu hatırlatıyor ve Kabe örtüsünün asıl yerinde olması gerektiğini belirtiyor. Bu tarihi Kabe örtüsünün kayıp püskülleri ve dokusunun değişimi, büyük bir soru işareti olarak hala cevap bekliyor. Yetkililerin bu kutsal emaneti koruma ve restore etme görevine sahip çıkması bekleniyor. 

Mudanya'da Cami imamı yanan araçtan son anda kurtuldu! Mudanya'da Cami imamı yanan araçtan son anda kurtuldu!

Genç Gazete Bursa Ulucami Altın Püsküller (6)

Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Üyesi Ali Turan,

“Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır’dan kutsal emanetlerle beraber getirilen Kabe örtüsü Ulu Cami’ye hediye edildi. 1953 yılında babam ile Ulu Cami’ye giderken babam koluma girerek götürürdü. O mutluluğu tarif edemem öyle güzel bir his. O zaman Kabe örtüsünü görmüş oldum. Yerli ve yabancı ziyaretçilere rehberlik yapıyordum. O zamanlarda Kabe örtüsü yerde değildi. Rengi de siyahtı. 2014 yılından sonda lazer ile temizlemeye başladılar. Lazerle Kabe örtüsü temizliği olmaz, dayanmaz. Kabe örtüsünün telleri görünür vaziyette. Kabe örtüsünü yerinden indirdiler lazer ile temizlik yapıp güya dokudular. Benim esas mesleğim terzilik. Kabe örtüsünün Mısır’dan gelen halinden kutsal emanetin gerçek teli kalmadı. Lazer ile hepsini yaktılar yok ettiler. Sırma tel ve elyaf kullanılarak değiştirdiler. Rengini bozdular. Hepsinden acısı kubbelerin altından yere aldılar ve adeta bir fotoğraf stüdyosuna benzer bir halde, her türlü tehlikeye maruz kalacak bir şekilde oraya koydular. Zaman zaman müftüye olsun hepsine tepkimi gösterdim. Bunun vebalini ödeyemezler. Kutsal bir emanete sahip çıkamadık çok acı”

Genç Gazete Bursa Ulucami Altın Püsküller (8)

“Geçtiğimiz günlerde de Kabe örtüsünün alt tarafında püskülleri var, uçlarında altın olan püsküllerin yok edildiğini gördüm. Bunlar çok önemli konular, yetkililer nerede? Maneviyatı yüksek bir emaneti koruyamıyor muyuz diye soruyorum. İlgililer bunun hesabını veremezler. Yetkilileri ve sorumluları göreve davet ediyorum. Bir an önce hatalarından dönsünler ve bulsunlar” 

Genç Gazete Bursa Ulucami Altın Püsküller (7)

  "Restorasyon yapılırken o eser aslına uygun olmalıdır. Malzemesi aynı olacak, rengi değiştirilemez. Burası İslam dünyasının 5'inci makam olarak kabul ettiği bir camidir. Bu camide Kabe örtüsü asıl yerinde olması gerekirken, bugünkü yerinde sergilenemez" diye konuştu.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK