Televizyon sektöründe reklam gelirlerindeki düşüş ve artan yapım maliyetleri, dizilerin yayın takvimlerini ve bütçelerini etkilemeye başladı. Gazeteci Birsen Altuntaş'ın haberine göre ekim ayında son 30 yılın en düşük reklam geliri elde edilirken televizyon kanalları, yapımcılardan bölüm bütçelerinde yüzde 25 indirim talep etti. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bazı dizilerin yeni bölümleri de ertelendi.
Reklam gelirlerinin azalmasıyla televizyon kanalları ve yapım şirketleri arasında maliyetlerin düşürülmesine yönelik görüşmeler başladı. Yapımcıların gündeme getirdiği seçenekler arasında dizi bölümlerinin sürelerinin kısaltılması da bulunuyor.
Televizyon kanallarından yüzde 25 indirim talebi
Televizyon sektöründe yükselen yapım maliyetlerine reklam gelirlerindeki düşüşün eklenmesi, kanalların bütçelerinde yeni düzenlemeleri gündeme getirdi.
Birsen Altuntaş'ın aktardığı bilgilere göre ekim ayında reklam gelirleri son 30 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Kanalların zararlarının artması üzerine yapımcılarla yapılan görüşmelerde, dizi bölüm bütçelerinin yüzde 25 oranında azaltılması istendi.
Yapımcılar ise maliyetlerin düşürülmesi amacıyla bölüm sürelerinin kısaltılması gibi alternatifleri değerlendirmeye başladı.
Dizilerin yeni bölümleri erteleniyor
Reklam gelirlerindeki daralma televizyon kanallarının yayın planlarına da yansıdı.
Reklam gelirlerinin yetersiz kaldığı ve izleyicilerin maç yayınlarına yönelmesinin beklendiği bazı akşamlarda, dizilerin yeni bölümlerinin ertelenmesi tercih edildi.
Bu durum, haftalık yayın takvimini takip eden izleyicilerin bazı yapımların yeni bölümleriyle planlanan tarihlerde buluşamamasına neden oldu.
Tuzlu Kahve dizisinin 10. bölümü ertelendi
Reklam gelirlerindeki düşüşten etkilenen yapımlar arasında Star TV ekranlarında yayınlanan Tuzlu Kahve dizisi de yer aldı.
Dizinin 3 Kasım'da yayınlanması beklenen yeni bölümü ertelendi. Dokuzuncu bölümün ardından hikâyenin devamını bekleyen izleyiciler, bu hafta yeni bölümü izleyemedi.
Dizinin yapımcısı Polat Yağcı, yaşanan gelişmenin reklam gelirlerindeki daralmadan kaynaklandığını belirtti.
Yağcı, sektörün içinde bulunduğu durumu şu sözlerle anlattı:
"Son 30 yılın reklam azlığı bize denk geldi. 9. bölümde bizi vurdu."
Polat Yağcı: Daha önce de benzer krizler yaşandı
Yapımcı Polat Yağcı, Akif Yaman'a yaptığı açıklamada televizyon sektöründe yaşanan reklam krizini değerlendirdi.
Benzer ekonomik sıkıntıların daha önce de görüldüğünü belirten Yağcı, 2004 yılını örnek gösterdi.
Reklam gelirlerindeki düşüşün geçici olabileceğini ifade eden yapımcı, şu değerlendirmede bulundu:
"2004'te de böyle bir kriz olmuştu. Dönem dönem olabiliyor. Bu da bir geçiş süreci diye düşünüyorum."
Yağcı, televizyon kanallarının reklam gelirlerinin yetersiz kalması nedeniyle zarar ettiğini belirterek sektörün bütün taraflarının ortak çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.
"Hep beraber hareket etmezsek ana akım diye bir televizyon kalmaz"
Televizyon yayıncılığının sürdürülebilirliği için kanalların ve yapımcıların birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Polat Yağcı, mevcut ekonomik koşulların uzun süre devam edemeyeceğini ifade etti.
Yaşanan sıkıntıların ortak adımlarla aşılabileceğini düşündüğünü söyleyen Yağcı, şu ifadeleri kullandı:
"Hepimiz taşın altına elimizi koyduğumuzda bu olayın geçici olduğunu düşünüyorum."
Zarar eden bir televizyon kanalının veya yayın mecrasının mevcut koşulları uzun süre sürdüremeyeceğini belirten yapımcı, açıklamasını dikkat çeken bir uyarıyla tamamladı:
"Hep beraber hareket etmezsek ana akım diye bir televizyon kalmaz."
Televizyon kanalları ile yapımcılar arasında bölüm bütçeleri ve yayın planları konusunda yürütülen görüşmelerin nasıl sonuçlanacağı ise henüz netleşmedi.







