Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yerli uçak KAAN'ın üreticisi olarak biliniyor ve şimdi de Kahramanmaraş'a büyük bir yatırım yaparak yeni bir tesisin kapılarını araladı. Açılışı bugün gerçekleştirilen tesis, savunma sanayiinin önemli bir parçası haline gelecek. Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e açıklamalarda bulundu. Görgün, tesiste 50'nin üzerinde uçak yapısal parçasının üretileceğini ve buranın uçak, İHA ve helikopter parçalarının üretim üssü olacağını belirtti.
6 Şubat'ta yaşanan depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla Savunma Sanayi Başkanlığı bu adımı attı. TUSAŞ tarafından açılan fabrika, depremzedelerin istihdam edilmesine olanak sağlayacak ve bölgenin ekonomik canlanmasına büyük bir ivme kazandıracak. Görgün, "Depremzedeleri istihdam için planladık. Hem tecrübeli arkadaşlarımız hem depremzede arkadaşlarımız burada çalışacak," dedi ve böylece projenin hem sosyal hem de ekonomik bir misyonu olduğunun altını çizdi.
Ayrıca, Görgün Türkiye'nin savunma sanayiindeki çeşitli projelerine de değindi ve TUSAŞ'ın liderliğindeki bu tesisin yanı sıra Hatay'da ROKETSAN'ın, Malatya'da bir kart üretim tesisi ve Adıyaman'da ortaklaşa kurulacak bir tesisin de planlandığını açıkladı. Bu tesisler, Türkiye'nin savunma sanayiindeki yerli ve milli üretim kapasitesini artırma hedefine hizmet edecek.
Tesisin Kahramanmaraş'ta kurulması, bölge halkına yüksek teknoloji üretimi alanında iş imkanları sunarken, Türkiye'nin savunma sanayiindeki bağımsızlığını ve yerli üretim kabiliyetini de güçlendiriyor. Prof. Dr. Görgün, KAAN ve HÜRJET gibi projelerde kullanılacak yapısal parçaların önemli bir kısmının bu tesiste üretileceğini belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 2028 yılında teslim edilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Bu yatırım, Türkiye'nin savunma sanayiindeki yerini daha da güçlendirirken, Kahramanmaraş ve çevre iller için ekonomik bir canlanma ve istihdam fırsatı sunuyor. TUSAŞ'ın bu adımı, bölgede yaşayan insanlar için bir umut kaynağı olmuş durumda. Tesiste çalışacak olan işçilerden biri duygularını, "Burası ekmek kapımız oldu. Çok mutluyuz," diyerek ifade etti.