Savaş esnasında Türk SİHA’larının başarısı bir kaç ülkenin önlem almasına sebep oldu. Son olay ise gündem yarattı. Rusya ve Ukrayna savaşı sırasında her iki tarafta da İHA’lar kullanıldı.

Rusya’ya en çok zarar veren ise TB2 SİHA’lar oldu. Bu sebeple Rusya SİHA’lar için yeni bir sistem geliştirdi.

Birbirine benzeyen İHA’ları ayrı iki ordunun kullanmasının ardından ayırt edebilmek için bir sistem geliştirme ihtiyacı hissedildi. Ruselectronics şirketi, Rus İHA’larını şifreleme şeklinde bir sistem yapıldı.

Şifre adı “Parol”

Yeni geliştirilen bu sistemin şifresi “Parol” olarak belirlendi. 100 kilometre mesafeye sahip ve 5 kilometre irtifaya kadar olan Rus İHA’larını seçebiliyor.

Samsung, Akıllı Telefon Satışlarında Apple'ı Geride Bıraktı! Samsung, Akıllı Telefon Satışlarında Apple'ı Geride Bıraktı!

Savaş esnasında birbirine benzeyen İHA’lar sebebi ile asker kayıpları yaşanmaktadır. Rusya ve Ukrayna savaşı sırasında Kamikaze İHA’ları birbiri ile karışmış olma ihtimali çok yüksek.

Yaşanan bu durumdan sonra Rusya konu ile ilgili bir çözüm bulabilmek için harekete geçti. Geliştirilen sistem sayesinde hem askeri hem de sivil olan İHA’lar ayırt edilebilecek.

Editör: Fırat Çelik