Paranın hayatımıza girmesinden önce ticaret ya da alışveriş takas ekonomisiyle yürüyordu. Ticaret hacimleri ve mesafelerin artışı alışverişlerdeki değiş tokuşta ortak bir araç bulmaya yöneltmiş. O günkü şartlarda üzerine değer atfedilen altın, gümüş ve bunun gibi madenler ülkelerin değiş tokuş aracı haline gelmiş. İlavesinde bankacılık sistemi derken sanayi devrimi bizi bugünlere taşıdı diyebiliriz.

Dünya ticareti geliştikçe sermaye grupları oluşuyor böylece sermaye gruplarının ve beraberinde ülkelerin etkinliği artıyor. Hal böyle olunca etkinliği en fazla olan ülkelerin paraları Dünya ticareti içerisinde hakim hale geliyor. Ticaretin dışında da ülkeler olası durumlara hazırlıklı olabilmek adına hakim para birimlerini ellerinde saklıyorlar. İşte bu durum hakim ekonomilerin Majör Para cinsi ya da Rezerv Para konusunu özetliyor. Tabloda IMF verilerine göre Dünya'da rezerv para sıralaması ve miktarlarını görebilirsiniz.

Döviz rezervlerinin seviyesi, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinde büyük öneme sahiptir. Karşılaşılabilecek iç ve dış şokların yarattığı olumsuzlukların giderilmesi, dış borç servisinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi, uluslararası finans çevreleri ile piyasalarda, ülkeye duyulan güvenin artması açılarından rezerv politikası önemlidir. Hal böyle olunca ülkelerin borçlanmaları da ticaretleriyle birlikte rezerv parayla gerçekleşir.

Geçtiğimiz günlerde Türk Lirası ve Çin Yuan'ı swap anlaşması yapıldı ve ödemeler kendi para cinslerinden yapıldı. Uluslararası ticarette önemli ağırlığı olan Çin, para piyasalarında da aktif olmaya başladı diyebiliriz. Bu konunun iki boyutu var. Birincisi TL/Yuan takası ile uzun vadede hakim para olan ABD Dolarına karşı kırılganlığımız azalacaktır. Ancak Çin ile karşılıklı ticaret tarafında dış ticaret açığı verdiğimiz için orta ve uzun vadede TL/Yuan paritesinin kontrol edilmesi gerekecektir. Bu işlemler sayesinde üçüncü bir paraya ihtiyaç duymadan ikili ticaret gelişecektir. TL/Yuan politikasının disiplinli yönetilmesi TL'nin konvertible oranını da daha ileri seviyeye taşıyacaktır.