“Tüm cenazeler yıkanıp kefenleniyor”

Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi

Kahramanmaraş’da meydana gelen deprem sonrası gönüllü olarak bölgeye giden 24 kişilik İnegöllü din görevlileri 3 gün görev yaptıktan sonra İnegöl’e döndü. İnegöl Dingörder Başkan Yardımcısı Nurullah Memiş, toplu mezar gibi bir şey söz konusu olmadığını ifade ederek, “Söylentilerin aksine tüm cenazelerin yıkanarak, kefenlenerek ve tek tek defnediliyor.”dedi.  @ Özkan Duran

TÜM DİNİ VECİBELER EKSİKSİZ YERİNE GETİRİLİYOR

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve bölgedeki 11 ili etkileyen büyük deprem sonrası gönüllü olarak bölgeye giden 24 din görevlisi İnegöl’e döndü.

Yaşananlarla ilgili görüştüğümüz İnegöl Dingörder Başkan Yardımcısı Nurullah Memiş özellikle sosyal medyada oluşturulmaya çalışılan ‘toplu mezar’ konusuna dikkat çekerek, “Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

Memiş şunları söyledi, “Diyanet İşleri Başkanlığı İnegöl Müftülüğü aracılığıyla 24 kişilik bir ekiple deprem bölgesinin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a gittik. Biz Çamkapı mezarlığında görevliydik. Enkazdan çıkan cenazeler geldikten sonra hemen mezarlıkta savcılık incelemesi yapılıyor. Kimlik tespiti yapılanlar defin belgesi ile hemen defnediliyor. Cenaze yıkama işlemleri çadırlarda veyahut mobil araçlarda yapılıyor. Yıkanması, kefenlenmesi, defni, gerekli dibi vecibeler olması gerektiği gibi yapılıyor. Kefensiz gömülme, toplu gömülme gibi durumlar kesinlikle yok.”

“Kahramanmaraş bölgesinde 2 şehir mezarlığı var. Bizim bulunduğumuz mezarlıklarda 6 bin cenazenin defin işlemi yapıldı” diyerek konuşmasını sürdüren Memiş, “Kimliği tespit edilemeyenler, herhangi bir yakını olmayan cenazelerle ilgili savcılık bunların DNA örneklerini, parmak izlerini alıyor. Cenazeler bir gün uygun bir alanda bekletiliyor. Belki yakını gelir, resminden tanıyan olur, kimlik teşhisi yapılır diye. Gelen olmazsa bir gün sonra defnediliyor ancak DNA’sı, parmak izi vs mezarlıklar ile numaralandırılıyor. Cenazesine ulaşamayanlarda daha sonra DNA örneği vererek cenazelerine kolaylıkla ulaşabilirler.”

“Devlet tüm imkânlarını seferber etmişti. Devlet burada yok, devlet bize yardım getirmedi, sokakta yaşıyoruz, açız diyorlardı ama biz böyle bir şey görmedik. Yeme içme noktasında bizim görev yaptığımız mezarlıklar bölgesinde 24 saat hizmet veriliyordu. Bu noktada hem diyanet işleri görevlileri hem çevre belediyeler hizmet veriyordu.”1-8

Editör: AYHAN BAYRAKTAR