Bir sorumluluk sigortası olan trafik sigortası, her sürücünün aracı için mutlaka yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Eğer siz de bir araç sahibiyseniz trafik sigortanızı yaptırmadan yola çıkmamanızı hatırlatırız. Peki zorunlu trafik sigortası yaptırmadan önce nelere dikkat etmeli? Bu yazımızda detaylarıyla değineceğiz.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası yaptırma aşamasına geçmeden önce trafik sigortası nedir, detaylı olarak incelemek gerekir. Trafik sigortası, tüm kara yolu taşıtları için yaptırılan bir zorunlu mali sorumluluk sigortasıdır. Trafik sigortasında amaç, olası bir kaza durumunda karşı tarafın malına ya da canına verilen hasarı karşılamaktır. Burada söz konusu hasar, kabahat oranına, yani kusur oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen karşılanabilir.

Ülkemizde en yaygın sigorta türlerinden biri olan trafik sigortası, 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince trafiğe çıkan tüm motorlu taşıtlar için zorunlu tutulmaktadır. Trafikte seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararlı karşılayan trafik sigortası, tam olarak bu noktada kasko sigortasından ayrılır, zira kasko, aracın kaza sonrası oluşabilecek tüm maddi hasarlarını ve araç tamirat masraflarını karşılamak üzere yaptırılır.

Trafik Sigortası Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?

1. Ön araştırma yapın: Zorunlu olmasının yanı sıra trafik sigortası güvenlik açısından da oldukça önemli bir sigortadır, bu nedenle de ilk kez yaptıracağınız trafik sigortası fiyatları ile karşı karşıya kaldığınızda bunu kesinlikle maddi bir külfet olarak görmemeniz gerekir. Her şeyden önce bilmeniz gerekir ki trafik sigortası yaptırmamanın cezası vardır. Bütçenize uygun bir trafik sigortası poliçesi yaptırabilmek için bir ön araştırma yaparak uygun bir seçim yapabilirsiniz.

2. Farklı firmalardan teklifler alarak karşılaştırma yapın: Sizin için en uygun poliçeyi belirleyebilmek için kapsamlı bir trafik sigortası sorgulaması yapmak ve fiyatları karşılaştırarak nihai kararı vermek tavsiye edilir. Teklif aldığınız sigorta şirketlerini incelemek de trafik sigortası yaptırmadan önce atabileceğiniz akılcı adımlardan bir tanesi olacaktır. İlgilendiğiniz sigorta şirketlerini farklı açılardan araştırarak içinize sinen bir alternatife doğru yönelebilirsiniz. Hepiyi Sigorta'nın trafik sigortası fiyatlarını incelemek ve bütçe dostu poliçenizle rahat etmek için hemen tıklayın.

3. Eğer aracınızı yeni aldıysanız, trafik sigortanızı onu aldığınız gün yaptırın: Yeni araç sahibi kişilerin en merak ettiği konuların başında trafik sigortası yaptırmazsam ne olur sorusu gelir. Daha önce de belirttiğimiz gibi trafik sigortası yaptırmamak, beraberinde para cezaları getirerek size sigorta yaptırmayarak kaçındığınız maliyetten çok daha fazlasına mal olabilir. Çoğu sigorta şirketi, artık ruhsat bilgisi olmadan da sigorta poliçesi hazırlayabilmektedir, bu nedenle de yeni aracınızın ruhsatı hazır olmasa bile bir trafik sigortası poliçesi için başvuruda bulunabilir, trafik sigortası ne kadar öğrenebilir ve zaman kaybetmeden sigorta sahibi olabilirsiniz. Eğer mevcut aracınızı satıp yeni bir araç almış iseniz, mevcut hasarsızlık indiriminizi kullanmak için öncelikle eski aracınıza ait trafik poliçesini satış nedeniyle iptal ettirmelisiniz. Eski poliçenizi iptal ettirdikten sonra yeni aracınız için düzenlenecek olan trafik poliçesinde hasarsızlık indiriminizi kullanabilirsiniz.

4. Poliçe geçerlilik tarihini kontrol edin, zamanı geldiğinde yenileyin: Trafik sigortanızı yaptırmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri listeledik. Bu adımların akabinde trafik sigortanızın ne zaman yürürlüğe girdiğini ve ne zaman yenilenmesi gerektiğini de mutlaka kontrol ederek uygun bir yere not almalısınız. Hepiyi Sigorta müşterisiyseniz zaten süreleri dert etmenize gerek yok. Hepiyi Sigorta sizin yerinize takip eder ve poliçe vadeniz geldiğinde hatırlatma yaparak size en uygun teklifi sunar. Trafik sigortasının her yıl yenilenmesi gereken bir poliçe türü olduğunu hatırlatmış olalım. Tıpkı trafik sigortası yaptırmamak gibi trafik sigortasını yenilememek de para cezasına tabidir.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Açıkladı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Açıkladı

Siz de hemen şimdi aracınıza trafik sigortası yaptırmak için Hepiyi Sigorta'yı ziyaret edin ve size en uygun teklifi seçerek trafikte rahat edin.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR