TRAFİK LAMBALARI NEDEN KIRMIZI, SARI VE YEŞİLDİR?

Trafik ışıkları uygulaması, ilk olarak demiryollarının trenleri kontrol için uyguladığı sinyaller örnek alınarak kullanılmaya başlanmıştır.

Demiryolları idaresi kırmızı rengi 'dur' sinyali olarak seçmişti.

Bunun sebebi şu idi: Kırmızı renk kan rengi olduğundan eskiden beri tehlikenin, tahribatın ve ölümün simgesi olmuştur.

AP_191201013

SARIDAN ÖNCE BEYAZ VARDI

1830'lu yıllarda demiryollarında ikaz ışığının rengi yeşil, geç ışığının ise  beyazdı. Ancak beyaz renk kullanımında ciddi sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Çünkü Beyaz renkli 'geç' sinyali  diğer ışıklar ve özellikle de sokak lambaları ile karıştırılabiliyordu. Bu durum kazalara yol açabiliyordu. Çözüm olarak en göz  alıcı renklerden biri olan sarı kullanılmaya başlandı.

Böylece demiryolcular kırmızıyı 'dur', yeşili 'geç' sarı rengi de 'ikaz' sinyali  olarak kullanmaya başladılar.

indir-50

İLK TRAFİK LAMBASI LONDRA’DA

Henüz otomobillerin olmadığı, yollarda sadece atların ve at arabalarının bulunduğu tarihlerde bile trafik işaretlerine ihtiyaç vardı. Trafiği düzenlemek amacı ile Dünyada İlk trafik lambası 1868'de Londra'da kullanıldı. O tarihte henüz otomobiller yollara çıkmamıştı.

İlk trafik ışıkları gazlı lambalarla kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bu gazlı lambalar patlamış ve trafik polislerine zarar vermiştir.

55ead2bdf018fbb8f898f85b

ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı

PATENTİ BİR SİYAHA AİT

Günümüzdekilere benzeyen ilk elektrikli otomatik trafik lambasını, ilkokul mezunu ve ABD'deki Cleveland'da otomobil sahibi ilk siyah olan Garrett  Morgan geliştirmiştir. Tarih 1914. Morgan bunun patanetini 1923'de aldı ve 1963'de ölümünden az önce patentini 40 bin dolara General Electric firmasına sattı.

O tarihten itibaren bu uygulama bütün dünyaya süratle yayıldı.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR