Aşure nedir? Aşure ayı ne zaman? 2024 Muharrem ayı tarihi Aşure nedir? Aşure ayı ne zaman? 2024 Muharrem ayı tarihi

İnegöl Müftüsü Kazım Güzel, İlçe Vaizi İsmail Yıldırım ile birlikte çevre mahallelerin Din Görevlilerinin de katılımıyla İnegöl'e bağlı Turgutalp, Esenköy, Kurşunlu, Tahtaköprü, Mahallesini ziyaret etti. Müftü Güzel, yatsı namazını cemaatle kılıp, namazdan sonra kahvehanelerde vatandaşlarla, din görevlileriyle de imamevinde tefsir dersi yaptı.

BESMELENİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Derste besmelenin öneminden bahseden İlçe Müftüsü Kazım Güzel, ""Kul herhangi bir davranışta bulunurken, önemli bir işe teşebbüs ederken önce euzü çekerek muhtemel olumsuz etkileri defetmekte sonra da besmeleyi okuyarak 'kendinin tek başına olmadığını, başarı ve gücün ancak Allah'tan olabileceğini, Allah'ın yeryüzünde halife kıldığı bir varlık olarak O'nun mülkünde, O'nun adına tasarrufta bulunduğunu, asıl malik ve hakim olan Allah'ın koyduğu sınırları aşarsa emanete hıyanet etmiş olacağını' peşinen kabul etmekte ve bundan güç almaktadır. Burada tevhid cümlesinde 'la ilahe' denilerek önce bütün sahte tanrılar zihinlerden siliniyor, sonra da 'illallah' ifadesiyle hakiki, tek, eşi ve benzeri bulunmayan Allah kalbe ve zihne yerleştirebiliyorsa, euzü besmele çekildiğinde de önce kulluk ilişkisine engel olan kirli çevre temizleniyor, sonra da bu ilişkinin en uygun anahtarı kullanılmış, doğru kapılar açılmış, sağlıklı ağ kurulmuş oluyor" dedi.

ALLAH YERİNE TANRI KULLANILAMAZ

"Allah yerine 'tanrı', rahman yerine 'esirgeyen', rahim yerine de 'bağışlayan' kelimelerinin kullanılması bu isimlerin anlamlarını tam olarak karşılamaz" diyen Güzel; "Çünkü Allah ismi, bu isme hakkıyla layık olan 'tek, eşsiz, benzersiz, bütün kemal sıfatlarına sahip ve eksikliklerden uzak, varlığı zaruri (olmazsa olmaz), yokluğu düşünülemez' olan yüce zata mahsustur, bu sıfatları taşımayan hiçbir varlığa Allah denemez. Bu nedenle Allah ismi O'ndan başka hiçbir varlık için kullanılamaz ve Arap dilinde de kullanılmamıştır. İnsanların uydurdukları, kendilerine göre bazı nitelikler yükledikleri mabudlara ise tanrı denebilmektedir. Bu anlamda Allah lafzı yerine hiçbir şekilde tanrı kelimesi kullanılamaz ve kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.