Çeltikçi Mahallesindeki tarım arazilerinin tarımla alakası olan şahıslar tarafından alındığı ifade edildi. Mahalle muhtarı Rıdvan Uslu, CİMER'e yazdığı dilekçesinde;

"Çeltikçi Mahallesi muhtarı ve mahalleli olarak önemli derecede sorunlar yaşamaktayız. Bu sorunumu birçok yerden yazıp dile getirmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım. Aslında bu sorun tüm kırsal bölgeleri ve muhtarlarının ortak sorunu. Sorunumuz gelişi güzel, özel amaçlar ile kurulan, tarımla hiç alakası olmayan kişilerin tüm tarım arazilerini gasp etmesi. Ben bu sorunumuzu tüm ilgili kurumlara gönderdim ancak sonuç yok. Kendilerine 1 dönüm yer alan ve tarımla alakası olmayan kişiler konteyner (baraka) ev kuruyor ve bu evlerde aklına esen kalıyor. Mahallelim bana bu konuda 'Muhtar neden izin veriyorsun rüşvet mi alıyorsun' diyerek gibi ağır ithamlarda bulunuyorlar. Ben vatandaşı uyardığımda 'Bizim belediye imar işlerinde adamımız var istediğimizi yaptırabiliriz' diyerek dikleniyorlar."

"Kendilerinin tarımla bir alakaları olmadığı gibi tarımla uğraşan vatandaşların geçebileceği yolları da bu evlerde kapatıyorlar. Bu bahsi geçen evlere belediyeden elektrik su işlerini tanıdıkları kişiler aracılığı ile hallettiriyorlar. Muhtar ve vatandaş bu konuda birbirimize giriyoruz. Biz muhtarların böyle önemli durumlarda söz hakkımız yoksa tarım arazilerimizi koruyamayacaksak mühürü bırakalım. Muhtar onaylamazsa o kişi ev kuramayacaktı ama bunu ciddiye alan yok. Yetkili kişiler internet üzerinden mahallemizdeki konuma bakıp bu barakaların ne kadar çok ve sıklıkta olduğunu görebileceklerdir veya yerinde incelemeler her şeyi kanıtlayacaktır. Acil olarak mahalleme ilgili ve yetkili birimlerin gelerek yerinde incelemelerle denetlenmesini, gereksiz yapılan barakaların yıkılmasını, tarım arazilerinin korunmasını ve belediyelerin bu konu ile ilgili birimlerinin denetlenmesini talep ediyorum." ifadelerine yer verdi.

BELEDİYE'DEN CEVAP GELDİ

Muhtarın yazdığı dilekçeye İnegöl Belediyesinden ise;

"Çeltikçi Mahallesinin kırsal yerleşim alanı dışında ruhsatsız yapılan yapılar ve konteynerlerle ilgili bölge zabıtamız ve yapı kontrol birimi tarafından sürekli rutin kontrollerimiz devam etmekte olup ve 3194 sayılı imar Kanununun 32. ve 42. maddelerine istinaden imar zaptı tutularak Belediye Encümenince karar alınarak gerekli yasal işlem tanzim edilmektedir. 3194 sayılı imar Kanununun geçici 16. maddesine istinaden 31.12_2017 tarihinden önce yapılan konut, ticari veya tarımsal yapılar veya konteynerler ile ilgili vatandaşların 'Yapı Kayıt Belgesi' alması durumunda bu tip ruhsatsız yapılar ruhsatlı hale gelmekte ve geçici 16. maddenin 3. bendinde belirtildiği gibi ve 2. bendinde 'Yapı Kayıt Belgesi' verilen yapılara talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir' hükmü bulunduğundan 31.12.2017 tarihinden önce Çeltikçi Mahallesinde cinsi olan tarım arazilerinde yapılmış bulunan ve 3194 sayılı kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilmeyen idari para cezaları iptal olmakta ve bu yapılar elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinden faydalanma hakkı bulunmaktadır."

"31.122017 tarihinden önce yapılmış 3194 sayılı İmar Kanununa istinaden yıkım kararı bulunan ve İmar Barışı kanunu kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alan her türlü yapı yıkım kararından muaf olup bu yapılarla ilgili 'Belediye Encümen Kararı uygulansın, yıkılsın' taleplerini kanunen yerine getirmek mümkün olmamaktadır. 31.12.2017 tarihinden sonra yapılan ruhsatsız yapılarla ilgili olarak her türlü denetim bölge zabıtamız ve Yapı Kontrol Birimi tarafından devam etmekte olup, tarafımıza gelen her türlü şikayet ihbar ve çözüm merkezine gelen şikayetler, Çeltikçi Muhtarlığından gelen şikayetler yerinde incelenip, değerlendirilerek 3194 sayılı imar Kanununun 32. ve 42. maddesine istinaden parsel bazında işlemlerimiz devam etmektedir" ifadelerinin yer aldığı cevap geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '1 Mayıs' vurgusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '1 Mayıs' vurgusu