Haberimiz Genç Gazete arşivinden.
Tarih: 01 Ocak 2008. O tarihte Yerel seçimler öncesi alınan hükümet kararıyla nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması gündeme gelir. İnegöl Tahtaköprü Belediyesi de bunlardan biridir.
İşte arşivden haberimiz!

Tahtaköprü’yü 101 kişi kurtardı
Yerel seçimler öncesi alınan hükümet kararıyla nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması gündeme geldi.
Bu kapsamda Türkiye genelinde yüzlerce belediyenin statüsü değişirken, İnegöl’e bağlı Tahtaköprü Beldesi kritik eşikten sadece 101 kişi farkla geçerek kapatılmaktan kurtuldu.

Belediyelerin Kapatılma Düzenlemesi
Nüfusu 2 binin altına düşen 869 belde belediyesi ile 30 ilk kademe belediyesinin kapatılması planlanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye’deki belediye sayısı 3 bin 215’ten 2 bin 216’ya inecek.
Mevcut yasada İçişleri Bakanlığı'na verilen “kapatma yetkisi”nin uygulamada karmaşa yaratmaması için sürecin bir kanun teklifiyle netleştirilmesi kararlaştırıldı.

Belediyeler İl Özel İdarelerine “Şube” Yapılacak
Kapatılması planlanan belediyelerde hizmetlerin kesintiye uğramaması için yeni bir model hazırlandı. Buna göre bu belediyeler, mevcut imkânlarıyla birlikte İl Özel İdarelerine “şube” olarak bağlanacak. Belediyecilik hizmetleri idare tarafından sağlanacak.
“Kapatılan belediyelerin İller Bankası payı 10 yıl boyunca İl Özel İdaresi’nin hesabına aktarılacak.”
Bu uygulamayla hem hizmet akışının sürekliliği hem de yerel yönetim kaynaklarının korunması hedefleniyor.
Seçime Girmeleri Engellenecek
Mart ayı sonuna kadar ilgili yasa değişikliğinin TBMM’den geçirilmesi bekleniyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, kapatılacak belediyelerin 2009 yerel seçimlerine katılması engellenecek. Ancak Köydes ve Beldes projeleri kapsamında bu belediyelere daha fazla kaynak aktarılacağı belirtiliyor.

Tahtaköprü 101 Kişiyle Sınırın Üstünde Kaldı
İnegöl’e bağlı Tahtaköprü Beldesi, 2000 yılındaki nüfus sayımında 2.278 kişi olarak kaydedilmişti. Son sayımda nüfus 2.101’e düşmesine rağmen belde, kapatılacak belediyeler listesine girmekten şimdilik kurtuldu.
Tahtaköprü’nün 101 kişilik farkla sınırı aşması, bölgede belediyenin varlığını koruması açısından kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor.
ARŞİVDEN HABER | GENÇ GAZETE |25.01.2008

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!






