Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

23) Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin telefon görüşmelerinde para ödemeyeceği iddiası

Sosyal medyada paylaşılan ve Sözcü, Sputnik, Yurt Gazetesi, İPA Haber, WebTekno gibi sitelerde yer alan haberlerde, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin yurt dışı ve yurt içi telefon görüşmelerinin ücretsiz olacağı iddia edildi.

Ancak Suriyeli mültecilerin yurt dışı ve yurt içi telefon görüşmelerinin ücretsiz olacağı iddiası doğru değil. İddianın gündem olmasının ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü konu hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada; Suriyeli mültecilerin telefon görüşmelerinin ücretsiz olacağı şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirten müdürlük, söz konusu uygulamanın Geri Gönderme Merkezleri'nde sınır dışı edilmek üzere tutulan sınırlı sayıdaki yabancıyı kapsadığını ifade etti.

Kamu İhale Merkezi takip sisteminde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 7 Mart 2018'de açtığı ihalenin bilgisine ulaşılabiliyor. "60 bin Adet Şifreli Telefon Kartı Satın Alınacaktır" başlığıyla açılan ihalenin yüklenicisi olarak "Mega Uluslararası Telekomünikasyon Hizmetleri Anonim Şirketi" görünüyor. Ancak daha sonra ihale merkezinde yer alan ihale başlığının değiştirildiği fark edilebiliyor. Buna göre ihalenin isminden 60 bin ifadesinin kaldırıldığı ve sadece" şifreli kart alım ihalesi" olarak değiştirildiği anlaşılıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında yer alan ve Geri Gönderme Merkezleri'nde sağlanan hizmetlerin sıralandığı yazının ikinci maddesinin, "Yabancıya; yakınlarına, notere, yasal temsilciye ve avukata erişme ve bunlarla görüşme yapabilme, ayrıca telefon hizmetlerine erişme imkanı sağlanır" şeklinde olduğu da görülebiliyor.

teyit.org'un ulaşmış olduğu Mega Telekom şirketi yetkilileri Göç İdaresi'nin yapmış olduğu açıklamanın yeterli olduğunu, şirketin farklı bir açıklama yapmayacağını ifade etmişti. Konuyla ilgili olarak Mülteciler Derneği'nin yaptığı bir haberde de Suriyeli mültecilerin telefon görüşmelerinin ücretsiz olmayacağı ifade ediliyor.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/turkiyede-yasayan-suriyelilerin-telefon-gorusmelerinde-para-odemeyecegi-iddiasi/

24) Suriyeli mültecilerin hastanelerde 'yasal öncelikli hasta' sayıldığı iddiası

teyit.org'a ihbar olarak gönderilen birçok paylaşımda kullanıcılar Suriyelilerin hastanelerde öncelikli olarak tedavi gördüklerini iddia etti.

Ancak Suriyeli mültecilerin yasal öncelikli hasta statüsünde muayene edildiği iddiası doğru değil. 2011'den beri geçici koruma ya da şartlı mülteci statüsünde bulunan Suriyeliler, yasalar gereği Türk vatandaşları gibi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu hükümlerine tabiler. Suriyelilerin yasal öncelikli hasta sayılmalarını gerektiren herhangi hukuki bir düzenleme bulunmuyor.

Gebze Fatih Devlet Hastanesi'nden edinilen bilgilere göre de iddia fotoğrafta görülen Suriyeli mültecinin hastanenin acil bölümünden ilgili polikliniğe sevk edildiği için elektronik sistemde öncelikli hasta durumunda gösterilmiş. Kimlerin "yasal öncelikli hasta" statüsünde olduğuna dair Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı bir genelgeye göre de "Suriyeli mülteci olmak" öncelik gerektiren durumlar arasında sayılmamış.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyeli-multecilerin-hastanelerde-yasal-oncelikli-hasta-sayildigi-iddiasi/

Malum yarın Kurban Bayramı.. Araya bayram tatili girdiği ve gazetemiz bayramda basılmadığı için köşe yazı dizisine zorunlu bir ara veriyorum. Allah izin verirse bir 4 yazı daha yazacağım. Bayramdan sonra buluşmak ümidiyle hepinizin Kurban Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimden dilerim...

(DEVAM EDECEK)