Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

18) Rachid Yusuf isimli Suriyeli mültecinin Türkiye hakkında söylediği sözlere ilişkin iddialar

Sosyal medyada paylaşılan başka bir iddiaya göre Rachid Yusuf isimli Suriyeli bir mülteci Türkiye hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. İddialara göre Yusuf'un sözleri Alain Dunlioff isimli bir kişinin "Mültecilerin Gözünden Türkiye" başlıklı bir yazı dizisinde paylaşıldı.

Rachid Yusuf isimli Suriyeli bir mültecinin Türkiye hakkında sözler sarf ettiği iddiası doğru değil. Facebook'ta paylaşılan gönderide yer alan fotoğraf Rachid Yusuf isminde birine ait değil. Görüntüdeki kişi Suriyeli bir girişimci olan Sami Al Ahmad. Rachid Yusuf isminde birinin gönderide belirtilen sözleri söylediğine dair bulgulara rastlanmıyor. Bunun yanı sıra kaynak olarak belirtilen ve mülteciler üzerine çalışan Alain Dunlioff isminde bir kişi bulunmadığı gibi kendisinin hazırlamış olduğu böylesi bir yazı dizisine de ulaşılamıyor. Alain Dunlioff isminde birinin "Mültecilerin Gözünden Türkiye" başlıklı bir yazı dizisine de ulaşılamıyor.

Gönderide yer alan fotoğraftaki kişi Rachid Yusuf isminde biri değil. Fotoğrafta Suriyeli bir girişimci ve aynı zamanda bir diş hekimi olan Sami al Ahmad görülüyor.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/rachid-yusuf-isimli-suriyeli-multecinin-turkiye-hakkinda-soyledigi-sozlere-iliskin-iddialar/

19) Türkiye'de son 6 ayda 225 bin Suriyelinin doğum yaptığı iddiası

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org'a ihbar olarak olarak gönderilen bir gönderide, Türkiye'de son altı ay içerisinde 225 bin Suriyeli mültecinin doğum yaptığı iddia edildi.

Türkiye'de son altı ay içerisinde 225 bin Suriyeli mültecinin doğum yaptığı iddiası doğru değil. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) 2018 yılında yayınladığı "Türkiye'deki Suriyeliler" isimli raporda, Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye giriş yapmaya başladığı 2011 yılından 1 Temmuz 2017'ye kadar geçen sürede 248 bin 462 doğum (sf.113) gerçekleştirdiği belirtiliyor. Söz konusu raporda 2011 yılından 11 Aralık 2017'ye kadar geçen sürede bu rakamın 276 bin 158'e yükseldiği (sf.153) ifade ediliyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 2016'da yayınlanan bir raporda 9 Mart 2016 tarihine kadar (sf.44-45) Türkiye genelinde 151 bin 746 Suriyeli bebeğin doğduğu ifade ediliyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu'nun 3 Kasım 2016 tarihinde TBMM Mülteci Hakları Komisyonu'na verdiği bilgilerde şimdiye kadar Türkiye'de 177 bin Suriyeli bebeğin doğduğu ifade ediliyor. Yani, 9 Mart 2016'dan 3 Kasım 2016'ya kadar geçen sürede Türkiye'de yaklaşık 25 bin yeni bebeğin dünyaya geldiği anlaşılabiliyor.

Suriyeli mülteciler hakkında çalışan Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölüm başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan'ın "Suriyeliler Barometresi" isimli kitabında Kasım 2017 tarihi itibariyle Türkiye'de günde 306 Suriyeli bebeğin dünyaya geldiği ifade ediliyor. Günde 306 olan Suriyeli bebek doğum hızının değişmediği varsayıldığında son altı ayda Türkiye'de yaklaşık 55 bin yeni Suriyeli bebeğin doğması gerekiyor. Doğum hızının üç katına çıktığı varsayımında bile son altı ayda yaklaşık 165 binden fazla bebeğin dünyaya gelmiş olması gerekiyor.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/turkiyede-son-6-ayda-225-bin-suriyelinin-dogum-yaptigi-iddiasi/

(DEVAM EDECEK)