Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

6) Suriyelilerin tüp bebek tedavisinden ücretsiz yararlandığı iddiası: Sosyal medyada Suriyelilerin tüp bebek tedavi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödendiği iddia edildi. İddia ilk olarak FOX TV Ana Haber bülteninde 3 Şubat 2017'de Fatih Portakal tarafından dile getirildi.

İddianın gerçeği yansıtmadığını belirten SGK yetkilileri teyit.org'a yaptıkları açıklamada, SGK'nın Suriyeli sığınmacıların hiçbir sağlık giderini karşılamadığını, Suriyelilerin sağlık giderlerinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından karşılandığını belirtti.

Konu hakkında görüştüğümüz AFAD şunları söyledi:

"AFAD olarak yalnızca Sağlık Uygulama Tebliği kapsamındaki sağlık giderlerini karşılıyoruz. Bunun dışında kalan tüp bebek giderlerini, Hepatit C, protez gibi sağlık giderlerini karşılamıyoruz."

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin aldıkları sağlık hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu linkten faydalanılabilir.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyelilerin-tup-bebek-tedavisinden-ucretsiz-yararlandigi-iddiasi/

7) Suriyeliler, Türkiye halkının dinden kopuk yaşadığını söyleyerek yürüyüş düzenledi iddiası: Sosyal medyada paylaşılan bir görsel ile Suriyeli bir grubun "Türkiye Cumhuriyeti halkının dinden kopuk yaşadığını ve açık saçık giyinerek Suriyelileri tahrik ettiğini söyleyerek Gaziantep Valiliği'ne yürüdüğü iddia edildi.

Ancak iddia gerçeği yansıtmıyor. Gaziantep'te böyle bir eylem gerçekleşmedi. Paylaşımda kullanılan fotoğraf ise 2012'den Yemen'den.

Gaziantep Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü teyit.org'a yaptığı açıklamada, "Böyle bir olay ya da eylem olmadı" dedi. Ayrıca güvenilir kaynaklarda da böyle bir olayın yaşandığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyeliler-turkiye-halkinin-dinden-kopuk-yasadigi-iddiasiyla-yuruyus-duzenledi-iddiasi/

8) Suriyeliler istedikleri üniversiteye hiçbir koşul olmadan girebiliyor iddiası: Suriyelilerle ile ilgili sosyal medyada gündeme gelen pek çok iddiadan biri Suriyeli öğrencilerin istedikleri üniversiteye herhangi bir sınava girmeden yerleşebildikleri.

Ancak bu iddia doğru değil. Suriyeliler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar kapsamında yatay geçiş yaparak ya da yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan sınavlara girerek Türkiye'de eğitim alabiliyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin, yatay geçiş yapmak istedikleri üniversitelerin şartlarına uygun olmaları gerekli. Türkiye'de denkliği olan bir yüksek öğretim kurumuna geçiş sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiş olmaları ya da not ortalamasının girmek istediği üniversitenin belirlediği ortalamayı tutması bu şartlardan bazıları. Örneğin bazı üniversiteler, yabancı öğrencileri kendi yaptıkları sınavlara tabi tutarken bazı üniversiteler ise öğrencilerin not ortalamasına göre değerlendirme yapabiliyor. Her üniversitenin kabul edebilecekleri yabancı öğrenci için ise farklı kontenjanları bulunuyor.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyeliler-universiteye-kosulsuz-sinavsiz-girebiliyor-iddiasi/

(DEVAM EDECEK)