Ankara, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün önderliğinde, savunma sanayiinde yerlilik oranlarını artırmaya yönelik önemli bir adım attı. Görgün, düzenlediği basın toplantısında, Kanada'dan ithal edilen İnsansız Hava Aracı (İHA) kamerası alımlarının tamamen durdurulduğunu açıkladı.

SSB Başkanı Görgün, Sürprizlerle dolu bir yıl olacak

Türkiye Savunma Sanayii Yerlileştirme Hamlesine Devam Ediyor: Kanada İHA Kamerası İthalatı Durduruldu

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, yerli üretimin vurgulandığı bu kararın, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerlilik oranlarını yükseltme hedefine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti. Yerli üretim kameraların, daha iyi teknoloji ve ihtiyaçları karşılama kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Görgün, "Kendi üretimimiz olan kamera, ürünlerin bağımsız bir şekilde kullanılabilmesini sağlayacak. Bu adım, savunma sanayimizin daha da güçlenmesine katkıda bulunacak" dedi.

Görgün, toplantıda savunma sanayisindeki yerlilik oranlarına dair de bilgi verdi. Şu anda yüzde 80 yerli ve yüzde 20 yabancı oranına sahip olduklarını belirten Görgün, ancak bu oranı daha da artırmak istediklerini vurguladı. Kritik know-how'un yerli olmasının önemine değinen Görgün, "Yüzde 100 yerli ve millilik, ürünlerin kullanımında özgürlük demektir. Bu, herhangi bir engelleme olmaksızın ürünlerin kullanılabilmesi anlamına gelir" şeklinde konuştu.

Toplantıda savunma sanayisindeki diğer gelişmeleri de paylaşan Görgün, yerli motor üretimi, hava savunma sistemleri, denizaltı projeleri ve insansız hava araçları gibi birçok alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Piri Reis'in yeni tip denizaltı tedarik projesi kapsamında teste gireceğini açıklayan Görgün, savunma sanayisinde çalışan kadın mühendis sayısının arttığını ve bu trendin sürmesini arzu ettiklerini de belirtti. Türkiye'nin savunma sanayisindeki bu yerlileştirme hamlesi, ulusal güvenliği güçlendirmeye ve ekonomik bağımsızlığı artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.