Oruç, müminler için farz olan önemli bir ibadet şekli olup, tan yeri ağarmasından güneşin batışına kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden kaçınmayı içerir.

Oruç tutan Müslüman bu süre zarfında, orucun bozulmasına neden olabilecek her türlü eylemden uzak durur. Bu kapsamda, sigara, nargile gibi keyif verici tütün mamulleri ve uyuşturucu maddelerin kullanımı da orucu bozar mı? İşte cevabı...

Sigara Dumanı

Sigara ve Uyuşturucu Kullanımının Oruç üzerindeki etkisi nedir?

Sigara ve nargile gibi tütün kökenli maddelerin yanı sıra, uyuşturucular ve bağımlılık yapan diğer maddeler orucu bozan faktörler arasında yer alır.

Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları

Ağız yoluyla alınan her türlü madde, ilaçlar dahil, oruca zarar verir. Bu sebeple, oruçlu bireylerin sigara içmeleri, orucun bozulmasına yol açar.

Sigara Bırakma2

Dışarıdan gelen sigara dumanı orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvalarına göre, sigara veya nargile dumanına maruz kalmak, orucu bozar. Ancak, bu durum bireyin kendi eylemi sonucu gerçekleşirse geçerlidir.
Başkasının içtiği sigaradan gelen dumana maruz kalındığında, bu durum orucu bozmaz ve kaza gerektirmez.

Genç Gazete Sigara Içmenin Dini Hükmü Nedir Sigara Içmek Haram Mı, Mekruh Mu (2)

Sigara kokusunun ve Pasif İçiciliğin Oruç üzerindeki etkisi nedir?

Kendi isteğiyle sigara vb maddelerin dumanını içine çeken kişilerin oruçları bozulur. Ancak, dışarıdan başkasından gelen sigara kokusuna ve dumanına maruz kalmak, orucu bozmaz.

Pasif içicilik durumunda ise, eğer kişi başkasının kullandığı sigara dumanından keyif almıyorsa ve dumanı istemeden soluyorsa orucu bozulmaz.

Oruç ibadeti, nefsi temizlemenin ve arındırmanın bir yolu olarak görüldüğünden, yeme, içme, cinsel ilişki gibi temel yasakların yanı sıra, sigara, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak da orucun ruhuna uygun bir davranıştır. Bu, oruç tutan bireylerin hem fiziksel hem de manevi sağlıklarını korumalarına yardımcı olur.

Genç Gazete Sigara Içmenin Dini Hükmü Nedir Sigara Içmek Haram Mı, Mekruh Mu (3)

SONUÇ: Normalde sigara içmek tahrimen mekruh, alkol ve uyuşturucu maddeleri almak da haramdır. Oruçlu kişi bu tür maddeleri kullanması durumunda da orucu bozulur. Başkasının içtiği sigara dumanına maruz kalmak ise orucu bozmaz. Ancak kişi başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek zevkle içine çekerse onun da orucu bozulur.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR