Pakistan'ın Karaçi kentinde toplanan binlerce Imran Khan destekçisi, geçtiğimiz Perşembe günü yapılan Ulusal Meclis ve eyalet meclisi seçimlerinde resmi sonuçların açıklanmamasını protesto etmek amacıyla seçim komisyonu ofisinin önünde gösteri düzenledi. 266 sandalyeli Ulusal Meclis'te bulunan 250 sandalyenin 99'unu alan cezaevindeki eski Başbakan Imran Khan'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekçileri, seçim sonuçlarının gecikmesinin yetkililerin oy sayımına müdahale etmesine olanak tanıdığı iddiasıyla Karaçi'de bir araya geldi. Binlerce kişi, seçim komisyonu ofisinin önünde toplandı ve "Seçimlere hile karıştırılmasını kabul etmiyoruz" sloganları attı.

PTI Başkanı Barrister Gohar Khan, bugün yaptığı basın açıklamasında, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin PTI'nın Ulusal Meclis'te çoğunluğu elde ettiği için hükümeti kurmaya davet edeceğini iddia etti. Gohar, "Kimseyle bir kavgamız yok, ilerlemek istiyoruz. Anayasaya uygun bir şekilde ilerleyip hükümeti kuracağız" dedi. Gohar, partisinin 170 koltukla seçimleri kazandığını belirtirken, kazandıkları sandalyeler üzerinde kasıtlı bir girişim bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, partisinin Hayber Pahtunhva eyaletindeki mecliste de 39 sandalyeden 35'ini kazandığını söyledi. Başbakanlık görevi konusunda 2 gün içinde karar vereceklerini belirten Gohar, partisinin Pencap eyaletinde de hükümet kuracağını açıkladı.

Dün, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri ve Pakistan'ın eski Başbakanı Navaz Şerif'in seçimlerde zafer ilan etmesinin ardından bugün paylaşılan verilere göre, 266 sandalyeli Ulusal Meclis'te 250 sandalyenin 98'ini PTI destekli bağımsız milletvekilleri kazanırken, PML-N ise sandalyelerin 69'unu elde etti. Bilaval Butto Zerdari'nin liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) ise 53 sandalyenin sahibi oldu.

Ulusal Meclis'te bir partinin salt çoğunluğu elde edebilmesi için 133 sandalyeye ihtiyacı bulunmaktadır. Seçim sonuçlarındaki belirsizlik ve protestolar, ülkede siyasi gerginliği artırarak hükümetin kurulma sürecini etkileme potansiyeline sahiptir.

Editör: İHSAN KURAN