"Kim Allah huzuruna iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar." (ENAM 160)

ALLAH'IN İKRAMI: Bir iyilik yapana Allah (c.c.) 10 katı karşılık vadediyor. Kötülük yapana ise sadece hak ettiği ceza var. Kötülük yapana haksızlık yok. Ama iyilik yapana ödül ve müjde çok... Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) birçok hadis-i şerif'i bu ayet-i kerimeyi açıklamaktadır. O'nun (s.a.v) bir konuda açıklaması varsa başka bir söze gerek yok.

Bu konuda Resulullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Muhakkak ki Rabbımız Rahim'dir. Kim, bir iyilik yapmaya niyyet eder onu yapmaz ise; ona bir iyilik yazılır. Eğer yaparsa; ondan yediyüze, daha çok katlarına kadar iyilik yazılır.

Kim bir kötülüğe niyyet eder ve onu yapmaz ise; ona, bir iyilik yazılır. Eğer işlerse bir tek olarak yazılır veya Allah Teala onu siler. Sadece helaki kesinleşen, hidayet kapıları kendine kapanan kimseyi Allah helak eder."[1]

İyilik yapmaya niyet ettin ama yapmadın; 1 ödül... İyilik yapmaya niyet ettin ve yaptın; 700 ve daha çok ödül...

Kötülük yapmaya niyet ettin ama yapmadın; 1 ödül...Kötülük yapmaya niyet ettin ve yaptın; 1 ceza veya bağışlanma... Rabbimiz ne kadar da merhametli, ne kadar da cömert... Biz günahkar kullarına nasıl ikramda bulunuyor, farkında mıyız?

RESULULLAH EFENDİMİZ'DEN (S.A.V) MÜJDELER: Buna benzer bir müjdeyi Hz.Ebu Zerr (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah Efendimiz (s.a.v) haber veriyor: "Allah Teala buyurur ki : «Kim, bir iyilik işlerse; ona, on misli vardır. Ve ben arttırırım. Kim, bir kötülük işlerse; onun cezası, misli iledir veya ben bağışlarım. Kim yeryüzü dolusu hata işler; sonra hiçbir şey ile şirk koşmaksızın, bana kavuşursa; ona bunun bir misli bağışlama veririm. Kim, bana bir karış yaklaşırsa; ona bir arşın, kim bana bir arşın yaklaşırsa; ona da bir kulaç yaklaşırım. Kim, bana yürüyerek gelirse; ben ona, koşarak gelirim."[2]

Yine Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) haber verdiğine göre Allah Teala görevli meleklere şöyle emreder: "Kulum bir kötülük işlemek istediğinde, onu işlemedikçe aleyhine bir şey yazmayın; işleyecek olursa misliyle yazın. Onu benim için yapmayıp terkederse kendisine bir iyilik yazın. Kulum bir iyilik yapmak istediğinde onu işlemeyecek olursa yine de kendisine bir iyilik yazın; işleyecek olursa, on ila yediyüz misliyle yazın."[3]

Resulullah Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki: "Ameller altı türlü, insanlar da dört çeşittir. İki türlü amel vardır ki, onlar, karşılıklarını gerekli kılarlar. İki amel de vardır ki karşılıkları tam kendileri kadardır. Bir iyilik de vardır ki, karşılığında on misli sevap vardır. Bir iyilik de vardır ki, karşılığında yedi yüz misli sevap vardır. Karşılıklarını gerekli kılan iki amelden biri, kişinin, AlIah'a ortak koşmadan ölmesidir. Bu, o kişinin cennete girmesini gerekli kılar.

Karşılıkları tam kendileri kadar olan iki amel ise şunlardır; İyilik etmeyi hissedip kalbiyle karar veren, Allah Teala tarafından da bu hali bilinen kimsenin isteğidir. Onun bu isteğine karşılık tam kendisi kadar olan diğer amel ise bir kötülük yapanın amelidir. Ona o kötülüğü kadar günah yazılır. Karşılığında on sevap yazılan amel ise, güzel bir amel işleyenin amelidir. Karşılığında yedi yüz kat mükafaat verilecek amel ise, Allah yolunda infakta bulunanın amelidir."[4] (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Buhari, Müslim, Nesei

[2] Müslim, Zikr 22; ibn Mace, Edeb 58

[3] Buhari,tevhid: 35/ Müslim,İman : 205-/ Ahmed : 2-315

[4] Alımcd b. Hanbcl, Müsncd, c. 4, s. 346