Gelişen teknolojiyle birlikte artan rahatsızlıkların temel sebebi olarak hareketsizliğe işaret eden uzmanlar, Aydın'ın en yaşlı fertlerinin genellikle kırsal kesimde yaşayan ve toprakla bağını koparmayan kişiler olduğunu belirtiyorlar. Ancak bu genellemeye uymayan bir isim var: 87 yaşındaki Fatma Yılmaz.

87 Yaşında Hala Bahçe İşleriyle Meşgul

Aydın'ın Karpuzlu ilçesine bağlı Ektirli Mahallesi'nde doğup büyüyen Fatma Yılmaz, şehirdeki hareketsiz yaşamın insanları belli bir yaştan sonra hasta ettiğini söylüyor. Yaklaşık 60 yıl önce Aydın'a gelen ve geleneksel yaşantısını hiç terk etmeyen Fatma Yılmaz, toprağa ve ağaçlara olan sevgisi sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürdüğünü dile getiriyor.

Hareketli Bir Yaşam Tarlası

Fatma Yılmaz, şehir hayatına alışmakta güçlük çektiği için kenar mahalleye taşındığını ve burada tarım işleriyle uğraşmaya başladığını anlatıyor. Ona göre, köyden şehre göçüp şehir hayatına ayak uyduranlar kısa sürede sağlıklarını kaybediyor. O ise hala bastonuyla tarla ve bahçelerde çalışarak doğal ortamda stres atıyor. Evde durmak yerine dışarıda aktif olmanın sağlığa faydalı olduğunu savunan Fatma Yılmaz, herkese sağlıklarının elverdiği ölçüde tarla bahçe işlerine devam etmelerini öneriyor.

Kaynak: iha