ESOGÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Uğur Bilge, Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası'nda yapmış olduğu açıklamada, küresel sağlık için antibiyotiklere direncin tehdit oluşturduğunu bir kez daha belirterek, uygun kullanımın önemini vurguladı.

Profesörden Şok Açıklama: Antibiyotik Ölümcül Tehdit mi?

Bilge, antibiyotik direncinin milyonlarca ölüme yol açabileceği uyarısında bulunup, hastaların akıllıca kullanımını ve doktora güveni söyledi.

Profesörden Şok Açıklama: Antibiyotik Ölümcül Tehdit mi?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Uğur Bilge, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası dolayısıyla yapmış olduğu önemli açıklamada, antibiyotiklere direncin küresel sağlık ve kalkınma için bir tehdit olduğunu, bu durumun her yıl dünya çapında milyonlarca ölüme yol açtığını söyledi.

Profesörden Şok Açıklama: Antibiyotik Ölümcül Tehdit mi?

Antibiyotiklerin uygunsuz ve aşırı kullanımının ameliyatlarda ve yoğun bakımlarda, yeni doğan bebeklerin enfeksiyonlarında tedavi güçlüğüne sebep olduğunu aktaran Bilge konuşmasına, şöyle devam etti:

Profesörden Şok Açıklama: Antibiyotik Ölümcül Tehdit mi?

"Antibiyotiklerin akıllıca kullanılması en iyi önlemdir. Hasta olduğunuzda en iyi tedaviyi alabilmeniz, gereksiz antibiyotik kullanımının sebep olduğu zararlardan kendinizi koruyabilmeniz ve antibiyotik direnciyle mücadele edebilmeniz için antibiyotikleri uygun şekilde kullanmak en doğru yaklaşımdır.

Antibiyotik direnci, bütün ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Uygunsuz ve aşırı antibiyotik kullanımlar için, antibiyotik direncinin önemli bir nedenidir. Doktorunuz hasta olduğunuz zaman en iyi tedavinin antibiyotik olduğuna karar verirse ilacınızı önerilen şekilde alın, antibiyotiklerinizi başkalarıyla sakın paylaşmayın, ilacınızı daha sonrasına saklamayın, ilaçları güvenli bir şekilde atmak için eczacınızla konuşun, başkası için reçete edilen antibiyotikleri almayın. Antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı en iyi tedaviyi almanızı geciktirebilir, sizi daha çok hasta edebilir ya da yan etkilere neden olabilir."

Bilge, bireylerin antibiyotiğin zararsız olduğunu düşünse hafif ya da şiddetli yan etkilerle karışılabileceklerini söyledi.

Ruhumuzu ve bedenimizi korumanın manevi sırları: Minimalizm ve Wellness trendleri Ruhumuzu ve bedenimizi korumanın manevi sırları: Minimalizm ve Wellness trendleri

Antibiyotik reçete konusunda doktora muhakkak güvenilmesi gerektiğine değinen Bilge, "Antibiyotiğe ihtiyacınız varsa yararları genellikle risklerinden daha ağır basar. Antibiyotik kullanmamak için enfeksiyonları önlemek en önemli anahtarlardan biridir. Kendinizin ve başkalarının hastalanmasını önlemek için ellerinizi yıkayın, öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın, hasta olduğunuzda evde kalın, yıkanmamış ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçının, maske takın ve grip aşısı gibi önerilen aşıları yaptırın."

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57