Sokak kedisi mamasını yemek isteyen tilkiye izin vermedi Sokak kedisi mamasını yemek isteyen tilkiye izin vermedi

Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, katıldığı bir televizyon programında insülin direncini kıran 7 altın kuralı açıklarken önemli bir detaya dikkat çekti. Aktaş, güneşlenerek D vitamini almanın plajda değil, asıl olarak dağ başlarında gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Güneşin ultraviyole B (UVB) ışınları, deri üzerindeki kolesterolün etkisiyle D vitamini sentezini tetikler. Ancak bu sürecin gerçekleşmesi için plajda güneşlenmek yeterli olmayabilir.

Dr. Ümit Aktaş, açıklamalarında dağ başlarında güneşlenmenin neden daha etkili olduğunu şu şekilde açıkladı: "UVB ışınlarına, dağlarda yüksek rakımlara çıktığımızda sanayiden, çevre kirliliğinden uzak olduğumuz için daha yoğun bir şekilde maruz kalırız. Bu durum, D vitamini sentezini artırır ve daha etkili bir şekilde vücudumuzda depolanmasını sağlar. Plajda güneşlenmek ise UVB ışınlarının yoğunluğu daha düşük olabilir. Dolayısıyla dağ başları, D vitamini sentezinin en verimli şekilde gerçekleşmesine yardımcı olabilir."

Sonuç olarak, Dr. Ümit Aktaş'ın verdiği bilgilere göre, plajda güneşlenmek yerine dağ başlarında güneşlenmek, D vitamini sentezini artırarak insülin direncini kırma açısından daha etkili olabilir. Ancak güneşe maruz kalma süresi ve saatine dikkat ederek, cilt sağlığını korumak da önemlidir.