Tüm ülkelerin mutfakları bir-birinden farklı ve güzel içeriklere sahiptir. Dünyanın en zengin mutfaklarından biri de Azerbaycan mutfağıdır. Özellikle, Azerbaycanın Güney Doğu mutfağı ülkeye gelen turistleri, gezginleri ve o mutfağın yemeklerini tadan herkesi kendine hayran bırakıyor.

Nasıl bir lezzete sahip olmuş bu mutfak herkes ona hayran olmuş sorusuna cevap arıyorsanız eğer,işte sizi de kendine hayran bırakacak Azerbaycanın Güney Doğu mutfağına ait “Patlıcan Levengisi” tarifiyle tanışmanızın zamanı gelmiş demektir.

Sigorta Acentesi nasıl açılır? Sigorta Acentesi nasıl açılır?

Malzemeler

  • 1 kilo küçük boyutlu patlıcan,
  • Yarım kilo ceviz içi,
  • 4 adet büyük soğan,
  • 200 gr tere yağı,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Su

Yapılışı

Patlıcanlar yıkanarak, baş kısımları kesilir. Ortasından Karnıyarık yemeğinde olduğu gibi yarık açılır.

Tencerede su kaynatılır. Suya tuz eklenir. Temizlenerek yıkanmış patlıcanlar bu suya ilave edilir ve ezilmeyecek şekilde haşlanır.

Haşlanmış patlıcanlar sudan alınarak soğutulur.

Daha sonra bir süzgece toplanır. Üzerine bir tencere kapağı ve ya düz zeminli bir kap koyulur. Ve kabın üzerine bir kova dolusu su koyulur. Bir gece bekletilir ki, haşlanırken patlıcanların içerisine alınan su tamamen süzülsün.

Ertesi gün önce ceviz içi blenderden geçirilerek, toz haline getirilir. Ayrı bir kaba alınır.

Daha sonra soğanlar blenderden geçirilir ve suyu sıkılır.

Toz haline getirilmiş ceviz ve soğanlar bir birine iyice karıştırılarak tuz ve karabiber eklenir.

Dünden suyu süzülmek için kenara koyulan patlıcanlar alınır. İçi ve dışı hafif tuzlanır.

Daha sonra patlıcanların içerisine cevizli soğanlı karışımdan doldurulur. Karışım doldurulduktan sonra elinizle patlıcanların üzerine hafifçe basınız.

Tavamızı ocağa alarak iyice ısıtıyoruz. İyice ısınan tavaya bol tereyağı eklenir. Tereyağı eridikten sonra içi doldurulmuş patlıcanlar tavaya koyulur ve en kısık ateşte her iki tarafı iyice kızarana kadar ağzı açık pişirilir.

Patlıcan Levengisi pilavla servis edilir.

Afiyet olsun !

Editör: Fırat Çelik