Otomotiv Satış Sonrasında Ürün ve Hizmetleri Derneği 2023 yılın üçüncü çeyreğinde problemlerin başında ilk gelen “nakit akışındaki sorunlar yaşanması.” Üyeleri, “tedarik problemlerinin önceki döneme göre gerileme yaşandığı söyleniyor.

Otomobil alacaklar dikkat zam geliyor

Otomotiv Satış Sonrasında Ürün ve Hizmetleri Derneği, otomotiv satış sonrasında pazarı özelinde yılın üçüncü çeyreğini, üyelerinin katılımıyla birlikte gerçekleştiği anket çalışmasını değerlendirdi. 

Otomobil alacaklar dikkat zam geliyor

OSS Derneği’nin 2023 Yılı 3. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; otomotiv satış sonrasında pazarı geçen yılın son ayında başlayan yükseliş trendini üçüncü çeyreğinde devam etti. 

Otomobil alacaklar dikkat zam geliyor

Altın fiyatları zirveye tırmanıyor: Gram ve çeyrek altında son durum Altın fiyatları zirveye tırmanıyor: Gram ve çeyrek altında son durum

Ankete göre; 2023 yılın üçüncü çeyreğinde, yılın ikinci çeyreğine göre yurt içi satışlar dolar bazında ortalama olarak yüzde 10.83 artış gösterdi. Yine yılın üçüncü çeyreğinde 2022 yılın aynı ayına göre yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 17.02 artış oldu. Bu dönemde dağıtıcı üyelerin satışlarında dolar bazında yüzde 19.69 artış görülürken, üretici üyelerde bu oran yüzde 15,38 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

SON ÇEYREKTE SATIŞLARDA DOLAR BAZINDA YÜZDE 8.33 ARTIŞ OLMASI BEKLENİYOR

Ankette, yılın son çeyreğiyle birlikte beklentilere yer verildi. Sektörde 2023 yılın son çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 3,1 oranda artış bekleniyor.

Anket ayrıca, geçen yılın aynı ayına göre satışlarda dolar bazında yüzde 8.33’lük artışa işaret ediyor. 2023 yılın ikinci çeyreğinde yüzde 61,8 olan tahsilat süreçlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyen OSS Derneği üyelerinin oranı, 2023 yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 59,5 oldu.

İSTİHDAM GÜCÜ ARTMAYA HIZLA DEVAM EDİYOR

Ankete katılan üyelerin yüzde 42,9’u yılın ilk çeyreğine göre istihdamını iyice artırdı. Üyelerin yüzde 52,4’ü söz konusu dönemde istihdamını korudu. 2023 yılın ikinci çeyreğine göre istihdamının azaldığını belirten üye oranı yüzde 4,8 seviyesinde kaldı. Üretici ve dağıtıcı üyelerin istihdamlarının birbirine yakın seyretmesi ise dikkatlerden kaçmadı. 

EN BÜYÜK PROBLEM NAKİT AKIŞINDA YAŞANMAKTA

Sektörde yaşanan problemler yine en dikkat çekici bölümlerinden biri haline geldi. Üyelerin, 2023 yılın üçüncü çeyreğinde gözlemlediği problemlerin başında “Nakit akışında yaşanan problemler” gelirken, “Tedarik etme problemleri” önceki ayına göre gerileme eğilimine girmiş durumda.

Üyelerin yüzde 54,8’i olan nakit akışında yaşanan problemleri sektör için en büyük sıkıntılardan biri olarak söyledi. Ankete katılanların yüzde 45,2’si kargo maliyetlerine ve teslimat esnasında problemlerin yaşanması, yüzde 42,9’u da döviz kuru ve kur artışı olmasını gösterdi. Ayrıca katılımcıların yüzde 28,6’sı ise tedarik etmede problemler yaşanması, yüzde 19’u da iş kaybı ve ciro ile gümrüklerde yaşanan problemleri önemli sorunlar olarak sıraladı.

ÜRETİM DE İHRACAT DA DAHA ÇOK ARTIYOR

Üreticilerin yılın üçüncü çeyreğindeki kapasite kullanım oranı ortalaması ise yüzde 79,38 olarak gerçekleşti. Bu oran 2023 yılın ikinci çeyreğinde yüzde 79,17 idi. Üçüncü çeyrekte üyelerin üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 9,06 oranda arttı. Yılın üçüncü çeyreğinde üyelerin ihracatı, bir önceki çeyreğe göre dolar bazında yüzde 2,5, 2022 yılın aynı ayına göre yüzde 5’lik bir artış yaşandı.