Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, olası afetlerde iletişim, koordinasyon ve müdahale kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında Mobil Afet ve Acil Durum Koordinasyonu Merkezi ile Merinos Parkı’ndaki Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu’nda incelemelerde bulundu.

Osmangazi Belediyesi’nin açıklamasına göre Aydın, mobil merkezde kullanılan teknolojik altyapıyı inceleyerek afet sırasında devreye alınması planlanan iletişim ve görüntü aktarım sistemlerini test etti.

Osmangazi’de Afet Hazırlığı Konteynerler 40 Mahalleye Ulaşacak (5)

Drone görüntüleri merkeze anlık aktarılıyor

Mobil Afet ve Acil Durum Koordinasyonu Merkezi’nde drone ile havadan alınan görüntülerin ana ekrana anlık aktarılmasını sağlayan sistem hakkında bilgi alan Aydın, uydu üzerinden çalışan iletişim altyapısını da telefon görüşmesi yaparak denedi.

Sistemin, afet sırasında internet ve telekomünikasyon hatlarında kesinti yaşanması halinde iletişimin sürdürülmesine katkı sağlaması amaçlanıyor. Aydın, merkezde yer alan diğer teknik sistemlere ilişkin de yetkililerden bilgi aldı.

Osmangazi’de Afet Hazırlığı Konteynerler 40 Mahalleye Ulaşacak (4)

Afet konteynerleri 40 mahalleye ulaşacak

Aydın daha sonra Merinos Parkı’nda bulunan Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu’nu ziyaret ederek ilçenin farklı mahallelerine yerleştirilen afet konteynerlerindeki ekipmanları inceledi.

Konteynerlerin afetin ilk anlarında mahalle sakinlerinin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına ve acil müdahale çalışmalarına destek verecek şekilde hazırlandığını belirten Aydın, uygulamanın birkaç ay içerisinde 40 mahalleye ulaşacağını söyledi.

Konteynerlerde güneş enerjisi sistemi, telefon ve batarya şarj üniteleri, sıcak su sistemi, elektrikli testere, demir kesici, hijyen malzemeleri ve polar başta olmak üzere çeşitli ekipmanların bulunduğu bildirildi.

Aydın, konteynerlerin anahtarlarının muhtarlıklarda, belediye hizmet birimlerinde ve mahallelerde eğitim alan afet gönüllülerinde bulunacağını ifade etti.

Osmangazi’de Afet Hazırlığı Konteynerler 40 Mahalleye Ulaşacak (3)

“İletişimi kesintisiz hale getireceğiz”

Afetlerde ilk 72 saatin önemine dikkati çeken Aydın, Mobil Afet ve Acil Durum Koordinasyonu Merkezi’nin gerekliliğini geçen yıl yaşanan yangınlarda gördüklerini söyledi.

Harmancık ve Gürsu’da aynı anda çıkan yangınlarda mevcut cihazın yalnızca bir yangın bölgesinin arka tarafının drone ile görüntülenmesine imkân sağladığını belirten Aydın, bu tecrübenin ardından mobil aracın teknik ihtiyaçları üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Aydın, “Uydu üzerinden internet iletişimini, yani afet anında internet ve telekom hatları kesilse dahi iletişimin kesilmeyeceği sistemlerin altyapısını hazırladık. İnşallah bunu tüm Osmangazi’de kesintisiz hale getireceğiz. Bununla ilgili yasal altyapı yazışmaları ve sonuç alma işlemleri devam ediyor.” dedi.

Osmangazi’de Afet Hazırlığı Konteynerler 40 Mahalleye Ulaşacak (2)

Çukurca’da 50 bin metrekarelik alan

Afet Koordinasyon Merkezi’ne ilişkin yasal izinlerin tamamlandığını belirten Aydın, Çukurca’da yaklaşık 50 bin metrekarelik alan üzerinde de çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

Alanı, olası bir afet sırasında Bursa’da can kaybının en aza indirilmesi ve acil arama-kurtarma faaliyetlerinin hızlı şekilde yürütülmesine hizmet edecek biçimde koordine ettiklerini ifade eden Aydın, 6 Şubat depremlerinin afet öncesi hazırlığın önemini ortaya koyduğunu söyledi.

Çalışmalar tamamlandığında ilçenin 136 mahallesinde kesintisiz internet ve uydu iletişimi altyapısının Afet Koordinasyon Merkezi ile birlikte kullanılmasının hedeflendiğini belirten Aydın, Osmangazi’nin afetlere karşı hazırlık ve direnç kapasitesini artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Kaynak: İHA