Şeyh Edebali, aslen Karamanlı'dır. İlköğretim seviyesindeki bilgileri kendi memleketinde aldıktan sonra, Şam'a gitmiş ve dini yüksek tahsilini, Şam ve Mısır'da tamamlamıştır. Döndükten sonra, bir müddet Karaman yöresinde kalmış, ardından da -oluşan siyasi ve sosyal genel durum gereği- bir çok alim ve arif kişilerin yaptığı gibi O da batıya gelmiş ve ucta Sultan-önü/ Eskişehir coğrafyası'na yerleşmiştir.

Porsuk Çayı'nın Sakarya Nehri'ne karıştığı yere yakın bir mahalde tekke ve zaviyesini kurmuş ve burada halka irşad hizmeti sunmaya başlamıştır. Söğüt coğrafyası'na çok yakın bir yörede yaşayan Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi'nin yakın dostu olmuştur. Bu dostluk, daha sonraki yıllarda akrabalığa dönüşmüştür. Çünkü Şeyh Edebali, Bala Hatun veya Rabia Hatun ismiyle anılan kızını Osman Bey ile evlendirmiştir. Osman Gazi'nin oğullarından Alaaddin Bey, Bala Hatun'dan dünyaya gelmiş oğludur.

Orhan Gazi ise Osman Gazi'nin ilk hanımı ve Ahi Hacı Ömer kızı Malhun Hatun'dan dünyaya gelmiş ikinci oğludur.

1299 yılında Osman Gazi, Bilecik, Yarhisar ve İnegöl'ü fetih eyledikten sonra kayınpederi Şeyh Edebali'yi Bilecik'e yerleştirmiş ve O'na burada bir zaviye yaptırmıştır. Bilecik'e ait vergi gelirini de bu zaviye masraflarını karşılamak üzere; Şeyh Edebali'ye tahsis eylemiştir. Osman Gazi'nin eşi Bala Hatun da kendisine mülk olarak tahsis olunan Kozağacı Köyü'nü, ölmeden evvel, babasının Bilecik'teki zaviyesine vakfeylemiştir.

Bilecik, fethinden sonra, bir müddet için Osman Gazi'ye başkentlik yapmış ise de Yundhisar ve Yenişehir fetih olununca 1301 yılından itibaren Osman Gazi, Yenişehir'e taşınmış ve Bursa'nın fethine kadar uzunca bir süre burasını, başkent olarak kullanmıştır.

Eşi Bala Hatun ise babası Şeyh Edebali ile birlikte Bilecik'te yaşamıştır. Osman Gazi'nin oğullarından oğlu Orhan Bey, askeri birliklerin başında ve tecrübeli alperenlerin desteğinde askeri harekatı yönetirken kardeşi Alaaddin Bey, Osman Gazi'nin yanında Yenişehir'de kalmış ve O'nun yakın hizmetinde bulunmuştur.

Dikkati çeken bir husus, Osman Gazi ile kayınpederi Şeyh Edebali ve Bala Hatun üçü de 1326 yılında vefat eylemişlerdir.Yenişehir'de vefat eyleyen Osman Gazi, vasiyeti gereği, yeni fethedilmiş bulunan ve de başkent yapılan Bursa'daki Gümüş Kümbet'e defnolunmuştur.

Şeyh Edebali ve kızı Bala Hatun ise Bilecik'te bulunan ve adına tahsisler yapılan Şeyh Edebali Zaviyesi'ne defnedilmişlerdir. Osman Gazi'nin, Şeyh Edebali ile olan yakın ve de derin ilişkisini, Ertuğrul Gazi'nin yaptığı şu vasiyette açıkça görmekteyiz.

Önemine binaen burada tekrarlamakta yarar görüyorum: Bak Oğul! Beni, kır; Şeyh Edebali'yi kırma! O, bizim Boyu'muzun ışığıdır. Terazisi, dirhem şaşmaz. Bana, karşı gel; O'na karşı gelme. Bana karşı gelirsen üzülür, incinirim. O'na karşı gelirsen gözlerim, sana bakmaz olur. Baksa da görmez olur. Sözümüz, Edebali için değil, senceğiz içindir. Bu dediklerimi vasiyetim say!