Banka Kartıyla Temassız Ödemelerde Limit Artıyor Banka Kartıyla Temassız Ödemelerde Limit Artıyor

ORGAN BAĞIŞI NEDİR 

Organ bağışı, sağlıklı bir kişinin canlı veya beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin organlarını başka bir kişiye nakletme sürecidir. Organ bağışı, birçok hayatı kurtarmak veya yaşam kalitesini iyileştirmek için önemli bir yöntemdir.

Organ bağışı, bir kişinin kalp, karaciğer, böbrek, akciğer, pankreas gibi organlarının veya dokularının başka bir kişiye nakledilmesini içerebilir. Nakil olasıdır, çünkü organlar genellikle bir kişiye özeldir ve bağışta bulunan kişinin organları, alıcıyla uyumlu olduğunda başarılı bir şekilde nakledilebilir.

Organ bağışı, hem canlı donörlerden hem de beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan organları içerebilir. Canlı donörler, bir böbreğin veya karaciğerin bir parçasını vererek canlı bir bağışta bulunabilirken, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan organlar, ölü bağışı olarak adlandırılır.

Organ bağışının önemi ve faydaları şunlardır:

  1. Hayat Kurtarma: Organ nakli, organ yetmezliği yaşayan ve hayati bir organa ihtiyaç duyan kişilere umut olabilir. Organ bağışı, bir kişinin yaşamını kurtarabilir veya yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir.

  2. Sağlık Geliştirme: Organ nakli, organ yetmezliği nedeniyle sağlık sorunları yaşayan kişilerin yaşam kalitesini artırabilir. Nakledilen organ, alıcının sağlığını düzeltebilir

Günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikteartık organ bağışı beyanları cep telefonlarından verilebiliyor.

bağış1

E-Nabız üzerinden sunulan hizmet ile bağış yapılabiliyor

bağış 2

Ama bazen bu uygulamayı yanlış kullanmak farklı sonuçlar doğurabiliyor.

GÜLMEYİN BAŞINIZA GELEBİLİR    

WhatsApp Image 2023-05-16 at 13.42.50

  Sosyal medyada yaptığı paylaşım ile yüzlerde tebessüme sebep olan bir vatandaş, aynı zamanda konu ile alakalı yaygın yanlış bilgiye de dikkat çekti.

Konunun uzmanları ile yaptığımız görüşmede hukuki olarak organ bağışı taahhüt eden bir bsğışçının hür iradesi ile istediği zaman bağışından vazgeçebileceği belirtildi. Organ Nakli Kanunu’nun 6. maddesine göre bir kişinin kendisinden organ alınmasına yönelik tıbbi müdahaleye rıza gösterebilmesi için on sekiz yaşını doldurmuş olması ve temyiz kudretine sahip olması gerekir.

Zira Kanun’un 5.maddesinde on sekiz yaşını doldurmamış ve mümeyyiz olmayan kişilerden organ ve doku alınmasının 
yasak olduğu açıkça hükme bağlanmıştır.

PEKİ BU KONUDA KANUN NE DİYOR ?

Kanun, 
Organ verilmesine yönelik tıbbi müdahaleye rıza gösteren kişi, 
rızasını tıbbi müdahalenin gerçekleştirilmesinden önce veya en geç 
gerçekleştirildiği sırada kendi rızası doğrultusunda geri alabilir.